EUROPA ZA HRVATSKU: Niste sami, europska solidarnost je živa

Pomoć je ponudilo 13 država EU (Rumunjska, Češka, Slovenija, Italija, Švedska, Litva, Grčka, Austrija, Bugarska, Mađarska, Portugal, Slovačka, Francuska) te jedna izvan bloka, Turska
eu Vlada RH

Hrvatska nije sama, europska solidarnost je živa, rekao je povjerenik Europske unije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič nakon sastanka s hrvatskim premijerom u Zagrebu odakle se zaputio u područja stradala dan ranije u razornom potresu.

– Došao sam da izrazim europsku solidarnost, solidarnost Europske unije s Hrvatskom, svojom članicom, rekao je Lenarčič na konferenciji za novinare u Banskim dvorima te izrazio sućut hrvatskom narodu.

U samo nekoliko sati nakon potresa aktiviran je Mehanizam za civilnu zaštitu EU-a, rekao je Lenarčič o resoru koji je pod njegovom nadležnošću. ERCC je stožerni dio mehanizma civilne zaštite EU-a i koordinira pružanje pomoći zemljama koje su pogođene katastrofama.

– To dokazuje da je europska solidarnost živa, to dokazuje da Hrvatska nije sama, rekao je.

Pomoć je ponudilo 13 država EU (Rumunjska, Češka, Slovenija, Italija, Švedska, Litva, Grčka, Austrija, Bugarska, Mađarska, Portugal, Slovačka, Francuska) te jedna izvan bloka, Turska. Riječ je uglavnom o opremi za smještaj poput zimskih šatora, kontejnera, kreveta i druge opreme, a financijsku pomoć Hrvaska će dobiti iz Europskog fonda solidarnosti, najavio je.

– Dobro je da vidimo koliko je članstvo u EU važno u ovakvim kriznim situacijama, rekao je premijer Plenković.

Potpredsjednica EK Dubravka Šuica rekla je da je doputovala u svojstvu europske dužnosnice, ali njoj je “Hrvatska na srcu”. Napomenula je da radi na dugoročnoj viziji za ruralna područja kao povjerenica za demokraciju i demografiju, a Sisačka županija zahtijeva posebnu pozornost jer je taj prostor bio demografski devastiran nakon rata.

EU
Hrvatska