Drenje kroz stoljeća

Mještani Drenja Brdovečkog imali su prilike čuti o povijesti svojeg mjesta u organizaciji Udruge Drnčani. Udruga je cijelu večer posvetila priči o „Drenju kroz stoljeća“ pa je tako predsjednica Udruge Marina Žmauc govorila o doseljavanju na ovo područje te zašto mještani Drenja govore kajkavskom ikavicom.

Drenje je naziv dobilo, vrlo vjerojatno, prema drenku kojeg je prije nekoliko stoljeća na tom području bilo dosta, a jedna od drinčanskih tradicija je i izrada kinča i lustera od slame. O rimskim nalazištima na području Drenja već se govori godinama, a jednako toliko traje i san današnjeg predsjednika Mjesnog odbora Drenje Brdovečko Stjepana Esiha o gradnji rimskih termi u Drenju. Nikad ne reci nikad, ali mnogo bliže realnosti ipak su bile članice Udruge Ladučanke koje su svojom pjesmom dodatno razgalile srca drinčana koji su dobrano ispunili društveno vatrogasni dom.

Priliku da čuje o povijesti Drenja nije propustio ni saborski zastupnik i načelnik Općine Brdovec Alen Prelec, jer mnogo je lakše planirati budućnost ako se zna o prošlosti.