DESERTI: Lamington, kokos šnite, kockice, čupavci ili muffini. Yummy, a tako jednostavno!
Lamington je australski kolač napravljen od kvadrata torte od maslaca ili biskvita obloženih vanjskim slojem čokoladnog umaka i uvaljanih u osušeni kokos.
Kolač je donio ime po nazvani po lordu Lamingtonu, koji je služio kao guverner Queenslanda od 1896. do 1901., ili njegovoj supruzi, Lady Lamington. Također u gastro literaturi se raspravljalo o identitetu izumitelja recepta. Većina priča pripisuje njegovo stvaranje kuharu lorda Lamingtona, Armandu Gallandu rođenom u Francuskoj, koji je u kratkom roku pozvan da nahrani neočekivane goste. Koristeći samo ograničene dostupne sastojke, Galland je izrezao ostatke francuskog biskvita od vanilije pečenog dan prije, umočio kriške u čokoladu i stavio ih u kokos. Impresionirani Gallandovim stvaranjem, Lamingtonovi gosti su navodno kasnije tražili recept. Kokos u to vrijeme nije bio široko korišten u europskoj kuhinji, ali je bio poznat Gallandu, čija je supruga bila s Tahitija, gdje je kokos bio čest sastojak u spravljaju slanih i slatkih.
Kod nas su poznate kao kokos kocke ili kokos šnite, ovisi kako ih režete, a u uporabi je i termin čupavci. Kako bilo kolač je jednostavan jer se samo bitno da se smjesa upije u vanjsku stranu biskvita i ostavi da se stegne, dajući kolaču prepoznatljivu teksturu. Umjesto u kalupu za torte kolač od kokosa možete spravljati i kao muffine.
Sastojci: |
|
---|---|
350 ml | zobenog mlijeka |
300 g | brašna |
150 g | šećera |
100 ml | ulja |
sol | |
1 vrećica | praška za pecivo |
200 g | kokosova brašna |
85 g | čokolade za kuhanje |
Način priprave:
Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. Doliti tekuće sastojke i sve dobro promiješati. Tijesto izliti u namašćen lim ili na papir za pečenje u limu. Peći 15 – 20 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Otopiti na pari čokoladu s malo vode/mlijeka. Kocke umakati u mlaku čokoladu pa uvaljati u kokosovo brašno.