Dean Dragičević: Rebalans proračuna i kreditno zaduženje nužni su zbog energetske obnove Glazbene škole

Za sutra je najavljena nova sjednica Gradskog vijeća u Dugom Selu, na čijem će se dnevnom redu uz izvješća gradskih društava, naći i izvješća o radu i financijskom poslovanju Zajednice športskih udruga, KUD-a Preporod te Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela, kao i prijedlog prvih izmjena i dopuna gradskog proračuna, ali i odluka o kreditnom zaduženju.

Upravo ove dvije točke tema su našeg razgovora s pročelnikom za gospodarstvo i financije Deanom Dragičevićem, koji nam je pojasnio koji su glavni razlozi rebalansa proračuna, ali i kreditnog zaduženja u iznosu od 7,5 milijuna kuna.

-Prijedlogom prvih izmjena proračuna želi se prvenstveno osigurati sredstva za provedbu projekta Energetske obnove glazbene škole. Proces nabave za izvođenje radova na energetskoj obnovi pokazao je da trenutno osigurana sredstva nisu dovoljna, odnosno prikupljene ponude putem javnog natječaja su više od projektnih cijena za oko 1,7 milijuna kuna. Cijene iz projekta su stare sada već tri godine i to je najveći razlog tako velikog odstupanja projektnih cijena od tržišnih cijena danas.

Osim projekta Glazbena škole na rashodovnoj strani proračuna mijenjaju se porezni prihodi i prihodi iz pomoći iz drugih proračuna na prihodovnoj strani proračuna. S obzirom na izvršenje poreznih prihoda za prvih šest mjeseci od preko 56 posto i potpisom ugovora o sufinanciranju projekta pomoćnog nogometnog igrališta Nogometnog kluba Dugo Selo sa Središnjim državnim uredom za sport u iznosu od 420 tisuća kuna nužno je i te dvije stavke izmijeniti- rekao nam je pročelnik Dragičević.

Također, jedan od razloga kreditnog zaduženja od 7,5 milijuna kuna po fiksnoj kamatnoj stopi od 1,3 posto upravo je energetska obnova Glazbene škole, gradnja obilaznice kroz Poduzetničku zonu Puhovec te otkup zemljišta u Krležinoj ulici potreban za rekonstrukciju budućeg gradskog centra.

-Kreditno zaduženje nužno je upravo radi projekta energetske obnove Glazbene škole. Naime, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova potpisan je 28. rujna 2018. godine i taj isti Ugovor nas obvezuje provesti cijeli projekt u 24 mjeseca od dana potpisa Ugovora, što drugim riječima znači ne krenemo li uskoro u realizaciju projekta glazbene škole, nećemo iskoristiti sredstva iz EU fondova. Ugovorom je osigurano 1.955.924 kuna bespovratnih sredstava, a kako je naš izvor financiranja projekta kreditno zaduženje potrebno ga je i provesti.

Drugi projekt koji se također financira sredstvima iz EU fondova je obilaznica kroz poduzetničku zonu Puhovec. Ugovorom s Ministarstvom gospodarstva Gradu je osigurano bespovratnih 5.522.798 kuna, a udio iz kreditnog zaduženja 1.862.000 kuna. Treći projekt je otkup zemljišta u Krležinoj ulici, potreban za buduću rekonstrukciju centra Grada. Po procjeni sudskog vještaka otkup sedam parcela iznosi 1.870.000 kuna- kaže nam Dragičević, te s ponosom ističe kako se gradski proračun puni u skladu s planiranom dinamikom.

-U prvih šest mjeseci ostvareno je 56 posto poreznih prihoda, dakle 6 posto više od planiranog. Gradske financije su stabilne, sve obveze se izvršavaju na vrijeme- zaključio je razgovor pročelnik Dean Dragičević.