DAMIR TOMLJENOVIĆ, kandidat za zamjenika župana: Pobijedit ćemo u prvom krugu, jer iza nas stoje realizirani projekti i imamo viziju razvoja županije

Na predstojećim lokalnim izborima u svibnju Stjepan Kožić kao kandidat za župana te kandidati za zamjenike župana Ervin Kolarec iz Velike Gorice i Vrbovčanin Damir Tomljenović trojka su koja ide u zajednički u utrku za izvršnu vlast u županiji. O realiziranim projektima, planovima za budućnosti i očekivanjima od predstojećih izbora razgovarali smo s Damirom Tomljenovićem

Ovo je treći put da idete na izbore kao kandidat za zamjenika župana. Na izborima 2009. i 2013. godine prošli ste zajedno sa župnom Kožićem u prvom krugu. Kakva su očekivanja za svibanj?

Tradiciju treba nastaviti! Pobjedi ćemo u prvom krugu jer iza nas stoje realizirani projekti, imamo viziju razvoja županije i svi smo i dokazano dobri kandidati. Stjepan Kožić prvi je čovjek županije 21 godinu i naša županija je među 5 najrazvijenijih u Hrvatskoj zahvaljujući njemu. Ervin Kolarec tri mandata je zamjenik najvećeg županijskog grada, a ja sam aktivan u županijskoj politici 24 godine. Od toga sam 9 godina bio zamjenika župana, a 15 godina član Županijske skupštine. Imamo znanje, iskustvo te vrlo konkretne projekte iza nas i vjerujem da će to stanovnici županije prepoznati. Osim izvršne vlasti uvjeren sam da ćemo dobiti i većinu u Županijskoj skupštini. Listu HDZ-a nosit će Željko Turk, predsjednik Županijske organizacije HDZ –a, za kojeg imam samo riječi hvale. Gradonačelnik Zaprešića u kontinuitetu od 2006. godine, predsjednik Udruge gradova RH, bivši saborski zastupnik i što je najvažnije dobar čovjek.

Kad već spominjete projekte, na što ste najponosniji?

Kao zamjenik župana bio sam zadužen za više resora i projekata na području cijele županije, ali jedan o najkompleksnijih i strateški važnih za stanovnike 4 grada i 10 općina istočnog dijela županije jest Regionalni vodoopskrbi sustav Zagreb Istok čiji su radovi upravo u tijeku na više lokacija, ali i u našem Vrbovcu. Još od prvog dana župan Kožić me zadužio za ovaj projekt vrijedan 883 milijuna eura, a cilj mu je osigurati kvalitetnu vodu za sve naše stanovnike. No, da bi došli do europskih sredstva, bilo je tu jako puno posla, pregovaranja i usklađivanja s izvršnim i predstavničkim vlastima 14 JLS i svim ostalim partnerima na projektu. Najveći zahvati u izgradnji i obnovi vodovodne mreže bit će izvedeni upravo na području Vrbovca i okolnih općina gdje se grade novi cjevovodi u dulji 228 km. Kada su prošlo ljeto krenuli radovi bio sam jako sretan zbog toga.

Koji su još projekti u Vrbovcu realizirani u razdoblju dok ste bili zamjenik župana?

Dok šećem našim lijepim gradom, zadovoljan sam jer sam bio u mogućnosti kao zamjenik župana, član Skupštine i Vijeća boriti se za razvoj Vrbovca. Dok sam bio zamjenik sredstvima Zagrebačke županije financirana je cesta u Prilesju, kružni tok kod Inine benzinske, uređenje Trga Petra Zrinskog, spojena je cesta za željeznički kolodvor. Naš centar danas izgled puno ljepše, a i energetski smo učinkovitiji također zahvaljujući županijskim sredstvima. Prvi energetski obnovljen javni objekt bila je Područna škola u Lonjici, zatim zgrada Gradske uprave, zgrada I. osnovne škole, danas Osnovna škola Krunoslava Kutena i zgrada Gradskog stadiona kod koje su financirani i radovi na obnovi. Naravno da je tu bilo i niz manjih projekata kao što je pomoć pri obnovi društvenih domova, nerazvrstanih cesta, ali i značajna podrška našim vatrogascima i udrugama civilnog društva. I u ovom mandatu Županija se pobrinula i za energetsku obnovu Srednje škole i Doma zdravlja, trenutno se sredstvima ŽUC-a sanira Čerkezova ulica, a uskoro bi trebali dobiti i Poduzetnički inkubator.

U Županiji ste bili zaduženi i za braniteljsku populaciju?

Tako je. Bio sam predsjednik odbora za hrvatske branitelje što je bilo i logično jer sam i sam bio branitelj. Moram priznati da sam jako ponosan što su Župan i Skupština podržali prijedlog Odbora da se 27. lipnja svake godine obilježava Dan branitelja Zagrebačke županije. Također, pobrinuli smo se da Zagrebačka županija ima svoje spomen obilježje u Pokupskom na mostu na Kupi gdje danas sve delegacije u različnim prigodama polažu vijence. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo raditi s našim braniteljima iz cijele županije.

Na unutarstranačkim izborim postali ste predsjednik Gradske organizacije HDZ-a. Kakvi su planovi za budućnost?

S obzirom na to da na posljednjim izborima nismo dobili povjerenje za mjesto gradonačelnika Vrbovca shvatili smo to kao poruku naših sugrađana i odlučili smo se restrukturirati i poraditi na sebi. Pomladili smo ekipu i ona je budućnost Vrbovca. Vole ovaj grad, žele živjeti i stvarati u njemu, imaju sjajne ideje i voljni su poslušati savjeti nas iskusnijih. Reklo bi se da je mladost i iskustvo novi moto za razvoj Vrbovca. Rezultati nisu izostali, jer smo dobili povjerenje nekih stranaka Gradskom vijeću, pa smo oformili novu većinu u Gradskom vijeću i time dobili mogućnost da u proračun ugradimo neke projekte, poput informatizacije škola što se pokazalo ključni radi online nastave, zatim isplatu uskrsnica za naše umirovljenike, povećanja naknade za treće dijete, projektiranje nogostupa u naselju Banovo, kao i šetnice u Cerju. Naš rad zasigurno je prepoznat od strane sugrađana i vjerujem da će biti nagrađen podrškom na lokalnim izborima.

Nedavno ste održali konferenciju za medije na kojoj ste gradonačelnik prozvali za cenzuru na vrbovečkom radiju. O čemu se radi?

Radio Vrbovec je u 100 postotnom vlasništvu Grada, što znači da je to radio svih nas Vrbovčana. Gradonačelnik tumači da je radio njegovo ekskluzivno sredstvo za osobnu promociju. Živimo u 21. stoljeću i pravo na pristup informacijama i sloboda govora svih, a ne samo gradonačelnika, je minimum demokratske političke kulture koju svi moramo poštivati. Živimo također i u doba društvenih mreža, a žalosti me što imamo gradonačelnika koji svojim lajkovima podržava govor mržnje što je zastrašujuće. Biti gradonačelnik je prvenstvo odgovornost na svakoj mogućoj razini pa tako i na društvenim mrežama. O demokratskoj kulturi govori i naš pokušaj suradnje s gradonačelnikom kada smo podržali prvi proračun jer smo mu htjeli dati priliku. Međutim, vrlo brzo smo shvatili da pomoći nema. Moje višegodišnje iskustvo koordinatora za izradu proračuna Zagrebačke županije itekako sam iskoristio s jedne strane ukazujući na propuste gradonačelnika, ali dajući svoj doprinos zajedno s koalicijskim partnerima od kada imamo većinu da Proračun Vrbovca bude balansiran i usmjeren na razvoj. Vrbovec je grad koji ima sjajnu perspektivu, a HDZ je pripremio odličan program za koji sam siguran da će biti prepoznat od strane naših sugrađana, te će nama i koalicijskim partnerima dati povjerenje na predstojećim lokalnim izborima.