Važan projekt za uzgajivače

DAMIR HORVATIĆ, predsjednik Saveza uzgajivača simentalskog goveda: Cilj je da uz što manje novaca dobijete vrhunsko grlo

Ovo su rezultati genotipizacije i embrio-transfera u stadima simentalskog goveda
dsc_8880.jpg__648x432_q85_subsampling-2 prigorski.hr

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba predstavio je dosadašnje rezultate i plan nastavka projekta genotipizacije i embrio-transfera u stadima.

Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg simentalskog saveza Republike Hrvatske i predsjednik Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba kazao je kako je ovaj projekt vrlo važan za uzgajivače te se zahvalio Zagrebačkoj županiji na izdašnim sredstvima koje daje te što ima sluha za stočarstvo, isto kao i Ministarstvo.

– Udruga ima oko 150 članova, od toga aktivnih 120 mladih članova, koji rade na genotipizaciji, rekao je Horvatić te se nada i novim članovima nakon što se vide rezultati.

– Ciljevi genotipizacije su da u što kraćem roku i uz što manje novaca dobijete vrhunsko grlo, naglasio je Horvatić te objasnio postupak same genotipizacije.

– Naši ljudi iz Saveza dođu na farmu i uzmu uzorak krvi iz uha i dlake i to se šalje u Njemačku na analize. Rezultati dođu u roku mjesec do dva, a pokažu određene parametre, kao što je hoće li imati dobre ili loše noge, puno ili malo mlijeka, ranu smrtnost, itd…, objasnio je Horvatić.

– Zagrebačka županija podržala je inicijativu uzgajivača, ocjenjujući to vrlo bitnim. Na taj se način ubrzano povećava proizvodnja po grlu, a to znači i ukupna proizvodnja i dohodak onih koji se time bave. Ove godine Županija je izdvojila 26.600 eura za tu namjenu, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije, koji je predstavio i potpore poljoprivrednicima u 2024. godini.

Emina Burek iz općine Dubrava, selo Mostari, ima farmu od 200 muznih krava simentalske pasmine te je njena farma od početka u postupku genotipizacije.

– Zahvaljujući tome dobili smo puno kvalitetnih bikova, a u zadnje vrijeme radimo i genotipizaciju ženskih jedinki i tu smo dobili jako dobre rezultate kod junica i krava. Nedavno smo počeli i postupak embrio-transfera, odnosno ispiranja embrija kod najboljih junica, kazala je Burek te dodala kako embrio-transferom očekuje da će se puno brže poboljšati kvaliteta stada.

– Trenutno na gospodarstvu imamo 27 goveda, a što se tiče poboljšanja i kvalitete mlijeka i kvalitete mesa, uključili smo se u ovaj projekt i olakšali teljenje našim kravama i dobili dugovječnije životinje, koje daju i više mlijeka i više mesa, zaključila je Romina Zadravec u čijoj se kušaonici sira u Kusanovcu održalo predstavljanje.

Prezentaciji su nazočili predstavnici HAPIH-a, Centra za umjetno osjemenjivanje Varaždin i brojni uzgajivači.

Agro
Događanja
Zagrebačka županija