Čudesna šuma Žutica te zove!

Najtoplije i najnježnije, intenzivne, prigušene i zagasite boje šume najbolji su pozivnica za ovogodišnji 8. foto safari „Čudesna šuma Žutica“. Sve ljubitelje fotografije, prirode i šetnje organizatori pozivaju da im se pridružite i ove godine u nedjelju 10. listopada od 11 sati

Šuma Žutica dio je Nacionalne ekološke mreže Nature 2000. Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja i druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet. Poplavno područje šume Žutice karakteriziraju rukavci, kanali, mrtvaje, jezerca i pogodno su stanište za raznolik životinjski svijet.

Ovogodišnja ruta foto safarija, u dužini od 5 kilometara, prati tok rijeke Česme kroz šumu Žuticu od ribarske kućice do ušća rijeke Česme u kanal Črnec kojim je ispresijecan prirodni tok rijeke Lonje. Ruta dalje prati kanal Črnec i mrtvaje rijeke Lonje kroz poplavnu šumu i pašnjake na predjelu šume Žutice zvanom Behec. Na spomenutoj ruti sve sudionike će pozdraviti moćna stabla poljskog hrasta i jasena s čudesnim nadzemnim strukturama korijenja. Isto tako, proći će se pokraj staništa barskih nutrija koje su u Hrvatsku stigle iz Južne Amerike, pored velike nastambe dabrova koji su u šumu Žutica nastanjeni prije 25 godina, pašnjacima na kojima slobodno pasu konji i goveda.

Ovogodišnji 8. foto safari „Čudesna šuma Žutica“ organizira planinarsko društvo Društvo prijatelja prirode i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s portalom Volim Ivanić, Hrvatskim šumama – UŠP Zagreb – Odjelom ekologije, Šumarijom Novoselec, Turističkom zajednicom Grada Ivanić-Grada i Gradom Ivanić-Gradom.

Cilj foto safarija je promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijesti javnosti o vrijednostima ovog područja. Po završetku foto safarija organizirat će se foto natječaj, a kasnije i izložba fotografija. Prijave za sudjelovanje su do 7. listopada na: e-mail: [email protected] ili na telefon: 091 4975 404.

PROGRAM FOTO SAFARIJA:
11:00 okupljanje sudionika na parkiralištu Lidla, Stjepana Majdeka 47, Ivanić Grad
12:00 start pješačkog dijela foto safarija
15:30 odmor, osvježenje i „šumarski gablec“
19:00 povratak u Ivanić-Grad