USKOK pokrenuo istragu

Bivši zamjenik župana više od tri godine namještao poslove svome šogoru

Na teret županijskog proračuna odobravao je i osigurao plaćanje računa za izvršene usluge trgovačkog društva šogora u vrijednosti od najmanje 333 tisuće eura
Bivši dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Ali? (arhivske fotografije) Damir Spehar/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU bjelovarsko-bilogorske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice 66-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, kao zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2021. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, na traženje i u dogovoru sa svojim šogorom, drugookrivljenikom, u namjeri da trgovačkom društvu kojem drugookrivljenik stvarno vodi poslovanje osigura poslove opremanja namještajem osnovnih i srednjih škola kojih je Županija osnivač, stručnim službama Županije predočio da je on osoba koja će upravljati procesom realizacije tih poslova, a ravnateljima škola naložio da za opremanje školskih prostora namještajem angažiraju upravo to trgovačko društvo.

Nadalje je prvookrivljenik ravnatelje škola uputio da u tu svrhu postupaju po uputama drugookrivljenika koji je poduzimao sve potrebno kako bi osigurao da ponuda trgovačkog društva bude najpovoljnija. Nakon što su ravnatelji škola, postupajući po nalozima prvookrivljenika kao predstavnika osnivača, za poslove opremanja škola angažirali sporno trgovačko društvo, prvookrivljenik je na teret Županije odobravao i osigurao plaćanje računa za izvršene usluge trgovačkog društva u vrijednosti od najmanje 332.983,59 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika.

Izbor urednika
Ostalo
Regija