Trenutno u pripremi

Bačić najavio novi “blokovski” model obnove

Ministarstvo priprema novi model obnove prema kojemu će se javnu nabavu izvođača radova provoditi za cijele blokove od 20 do 30 zgrada, a ne više za svaku zgradu zasebno kao što je to do sada bio slučaj
branko bačić Davorin Višnjić/PIXSELL

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić izjavio je da je u sjevernom dijelu Zagreba trenutno aktivno 41 gradilište zamjenskih obiteljskih kuća koje će biti dovršene do kraja ljeta, a kako bi se ubrzala obnova svih objekata, najavio je “blokovski” model obnove.

– Na području sjevernog Zagreba imamo 34 gradilište zamjenskih kuća i još sedam ih je u samoobnovi. Sukladno rokovima iz ugovora, kroz ljeto će biti dovršene sve zamjenske kuće, izjavio je Bačić medijima nakon što je obišao gradilište dviju zamjenskih obiteljskih kuća i gradilište konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Ilici.

Na cijelom području glavnog grada obnovljeno je ukupno 2.900 kuća i zgrada, dok je trenutno 379 višestambenih zgrada u jednom od modela obnove.

– To je puno više stambenih jedinica. Evo, samo u jednoj zgradi u Ilici imamo 18 stambenih jedinica i četiri poslovna prostora. Također, jako se dobrim pokazao model samoobnove jer smo do sada riješili oko 500 zahtjeva naših sugrađana i unaprijed im isplatili potrebne iznose, kazao je ministar.

Kroz idućih mjesec dana, resorno ministarstvo će pripremiti novi model obnove, najavio je Bačić, prema kojemu će se javnu nabavu izvođača radova provoditi za cijele blokove od 20 do 30 zgrada, a ne više za svaku zgradu zasebno kao što je to do sada bio slučaj.

– To će zahtijevati složeniju pripremu. Kada budemo imali projektnu dokumentaciju, onda ćemo zajedno s predstavnicima suvlasnika i upraviteljima ići u cijeli kompleks obnove tog bloka. Jasno da će to zahtijevati razgovore i pregovore, ali kada se dogovorimo, riješit ćemo odjednom veliki broj zgrada. U neposrednoj blizini obnavlja se jedan blok kao pilot-projekt, gdje je projektantska cijena oko 20 milijuna eura, izjavio je ministar.

Riječ je o velikom novcima i velikom obujmu građevinskih radova, istaknuo je Bačić, no oni su, kaže, nužni jer se na radi samo na “krpanju” oštećenih objekata, već na cjelovitom projektu konstrukcijskih obnova kako bi zgrade bilo otpornije na potrese snažnije od onog koji je pogodio Zagreb prije nepune četiri godine.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika