MOŽE BITI OPASNO

Ako primijetite ovo na konzerviranoj hrani, nemojte je jesti

Ugnječene i oštećene limenke obično se prodaju po nižoj cijeni u supermarketima, no stručnjaci upozoravaju da ih treba izbjegavati pod svaku cijenu
Oštećene limenke supermarketi stručnjaci izbjegavanjeUnsplash/Ilustracija

U jednoj raspravi na Redditu, korisnik je preporučio kupnju hrane u ugnječenim limenkama ili oštećenoj ambalaži kako bi uštedjeli novac. Međutim, drugi su se usprotivili toj ideji zbog rizika od manje poznatog zdravstvenog problema koji može nastati korištenjem oštećenih limenki.

Korisnik @same_grounss napisao je: “To mi se nikada nije dogodilo, ali teoretski, zar udubljenje na limenci ne može uzrokovati pucanje unutarnjeg sloja, što dovodi do hrđanja metala i ulaska neželjenih tvari u hranu ili piće?”

Originalni autor odgovorio je: “Imate poprilično bujnu maštu”, što je izazvalo negativne reakcije sve dok ih drugi nisu ispravili i upozorili na opasnosti botulizma.

NHS objašnjava o botulizmu: “Nemojte jesti hranu iz ispupčenih ili oštećenih limenki, kao ni pokvarenu konzerviranu hranu, hranu čuvanu na neodgovarajućoj temperaturi ili onu kojoj je istekao rok trajanja.

Ovisno o vrsti botulizma, simptomi mogu uključivati: mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu, proljev ili zatvor, prenosi N1info.hr.

Simptomi mogu uključivati: spuštene kapke, zamagljen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, poteškoće s gutanjem (disfagija), nejasan govor i poteškoće s disanjem.

Kod beba simptomi mogu uključivati slab plač, poteškoće s hranjenjem te opuštene glavu, vrat i udove.

Iako je botulizam rijedak, NHS upozorava da može biti smrtonosan – a sve može početi s oštećenom limenkom.

Hrvatska
Život