Lagana i brza ljetna kuhinja: Napravite vlastiti sataraš s tikvicama kada želite jesti zdravo

Ovo jednostavno, lagano i svestrano jelo savršeno je za tople dane kada želimo jesti zdravo, ali ne i provesti previše vremena u kuhinji. Varijanta sa svježim tikvicama unosi dodatnu sočnost i teksturu, a zahvaljujući obilju sezonskog povrća sataraš je i vrlo hranjiv. Može se poslužiti samostalno, uz krišku kruha, s rižom, palentom, tjesteninom ili kao prilog mesu i ribi.
Sataraš s tikvicama utjelovljuje sve ono što ljetna kuhinja jest – jednostavnost, okus i obilje prirode.
Recept za sataraš s tikvicama
Sastojci:
1 veća glavica luka
2 žlice maslinovog ulja
2 paprike (crvena i zelena)
2 zrele rajčice
1 manja tikvica
sol, papar
po želji: svježi peršin ili bosiljak
1 jaje (opcionalno)
Priprema
Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte papriku narezanu na trakice i kratko prodinstajte. Rajčice ogulite (najlakše ih je kratko blanširati), narežite na kockice i dodajte u tavu.
Pirjajte nekoliko minuta pa dodajte tikvicu narezanu na polukolutiće. Posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se povrće ne omekša, ali da tikvice ostanu lagano hrskave.
Po želji na kraju umiješajte razmućeno jaje i kratko promiješajte da se sjedini. Posipajte svježim začinskim biljem i poslužite toplo ili hladno.