Ove sjemenke čine čuda za zdravlje
![sunflower-seeds-1213766_1280](https://01portal.hr/wp-content/uploads/2025/02/sunflower-seeds-1213766_1280.jpg)
Suncokretove sjemenke u Hrvatskoj se rijetko kad viđaju na stolu – najčešće ukrašavaju štruce kupovnog kruha, ili služe kao posip u salatama. No iskoristiti se mogu i na brojne druge načine te doprinijeti zdravlju pojedinca.
Suncokretove sjemenke su sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nalazi se čak 23 grama bjelančevina, 49 posto masti i oko 8 grama prehrambenih vlakana. Dobar su izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina E i B-kompleksa. Sadrže i kalcij, željezo, magnezij, kalij i cink, prenosi N1.
Imajte na umu i da su iznimno kalorične – imaju 584 kalorija na 100 grama – te ih je preporučljivo jesti u umjerenim količinama. Nutricionisti predlažu konzumacije jedne porcije dnevno, a koja iznosi oko 30 grama sjemenki.
Zašto je dobro jesti suncokretove sjemenke?
Nepržene i nezasoljene suncokretove sjemenke sjajan su dodatak zdravoj prehrani. One sadrže prehrambena vlakna koja snižavaju visoki krvni tlak i loš kolesterol; pospješuju cirkulaciju; imaju omega 3 masne kiseline koje blagonaklono djeluju na zdravlje srca i cijelog krvožilnog sustava; protuupalno djeluju na organizam i pomažu u jačanju imuniteta te imaju i značajne količine vitamina E koji pomlađuje i proljepšava izgled kože i kose.
Kako koristiti suncokretove sjemenke?
Suncokretove sjemenke mogu biti odličan dodatak različitim jelima. Tostirajte ih na tavi s nekoliko začina i dodajte kao hrskavi element različitim salatama. Izblendajte ih u sjeckalici povrća i transformirajte u ukusan maslac ili kremasti umak za tjesteninu i druga jela.
Maslac od suncokretovih sjemenki odlična je alternativa maslacima od orašastih plodova, a pogotovo ako imate alergije. Iskoristiti ga možete u keksima i kolačima, dodati u domaću granolu i energetske pločice ili s njima napraviti biljnu pljeskavicu.