UVIJEK U SVAKOJ PRIGODI

Donosimo recept za jednu od najtradicionalnijih slastica

Teško je zamisliti blagdanski stol bez slatkih, ukusnih i mirisnih breskvica
Breskvice slastica svečana prigoda blagdani stol Snimka zaslona

Breskvice su jedna od najpoznatijih tradicionalnih slastica koja se na stolovima nalazi u svakoj svečanoj prigodi.

Sastojci – za tijesto:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml ulja
  • 500 g oštrog brašna
  • 1/2 većeg limuna, naribana korica
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci – za punjenje:

  • 250 g džema od šljiva
  • 100 g džema od šipka
  • mrvice izdubljenih breskvica
  • malo ruma
  • Sastojci – za ukrašavanje:
  • ekstrakt jagode razrijeđen u vodi
  • sitni kristalni šećer

Postupak:

U veliku zdjelu stavi brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna. Jaja izmiksaj sa šećerom i uljem. U smjesu s brašnom dodaj izmiksana jaja te umijesi meko tijesto.

Pripremljeno tijesto oblikuj u štrucu, stavi ga na pobrašnjeni tanjur, a zatim u hladnjak na pola sata. Nakon što odstoji, premijesi ga na pobrašnjenoj dasci, odreži komad koji ćeš rukama razvaljati u dugi valjak pa rezuckati komadiće kao za njoke.

Komadiće oblikuj u kuglice i slaži na pleh obložen papirom za pečenje. Imaj na umu da će kuglice poprilično narasti tijekom pečenja. Peci ih na 180 stupnjeva Celzijevih 10 do 15 minuta, odnosno dok blago ne porumene. Pečene breskvice, odnosno polovice breskvica pažljivo izdubi pomoću vrha nožića.

Od mrvica ostalih od izdubljenih breskvica, džema od šljiva i šipka te ruma pripremi punjenje. Izdubljene polovice breskvica napuni do ruba. Spajaj polovice (podjednakih veličina) namazanim stranama u breskvice. Pripremljene breskvice umači u vodom razrijeđeni crveni ekstrakt samo malo sa svake strane, a zatim ih uvaljaj u kristalni šećer.

Gastro
Hrvatska