STARINSKO I FINO

Sočan kolač od rogača koji će trajati danima

U ovaj kolač od rogača ne idu mlijeko i jaja, a odlično će ih zamijeniti zobeno mlijeko i chia sjemenke. Ostali su sastojci isti kao i oni koje bi umiješala vaša baka, a i rezultat je – odličan
henry-be-_y5CCcYWTjU-unsplashkolač rogač mlijeko jaja sastojci

Nekada su naši stari rogač nazivali “čokoladom s grane”, a njegov raskošan miris u finom kolaču, kakvi se danas peku sve rjeđe, uveseli čitav dan i ispuni kuću mirisom blagdana i mora.

U ovaj kolač od rogača ne idu mlijeko i jaja, a odlično će ih zamijeniti zobeno mlijeko i chia sjemenke. Ostali su sastojci isti kao i oni koje bi umiješala vaša baka, a i rezultat je – odličan. Za posipanje umjesto kokosa i goji bobica koji su navedeni u receptu, možete koristiti što vam padne na pamet: lješnjake, orahe, pistacije, suho voće… Količine namirnica u receptu dostatne su za kalup dimenzija 30 x 24 centimetra.

Sastojci za kolač od rogača:

Za biskvit

  • 200 g mljevenog rogača
  • 150 g pšeničnog glatkog brašna
  • 3 jabuke
  • 80 g šećera
  • 50 ml ulja (može suncokretovo, a može i kokosovo)
  • 20 g kakaa
  • 25 g chia sjemenki
  • 450 ml zobenog mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 čajne žličice sode bikarbone
  • pola čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica jabučnog octa ili soka limuna
  • Za preljev
  • 200 g tamne čokolade
  • 60 g badema
  • 1 jušna žlica goji bobica
  • 1 jušna žlica kokosovih listića

Priprema kolača od rogača:

Od ukupne količine mlijeka uzmite 200 ml i namočite chia sjemenke 20-ak minuta, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke te posipajte po njima šećer. Pomiješajte suhe sastojke – mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

U drugoj posudi pomiješajte ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodajte u to namočene chia sjemenke i dobro promiješajte. Spojite suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješajte da se smjesa dobro sjedini, dodajte naribane jabuke, promiješajte i ulijte u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjava 25–30 minuta, ovisno o pećnici. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen.

Rastopite čokoladu i prelijte po još toplom biskvitu te posipajte isjeckanim bademima, goji bobicama i kokosovim listićima.

Kolač je najfiniji kad se servira dobro ohlađen, onda se osjete svi njegovi okusi i arome, a ostat će ukusan i sočan i do pet dana u hladnjaku.

Gastro
Hrvatska