Izvor niza hranjivih tvari

Koja vrsta krumpira je najzdravija?

Vitamini i minerali iz krumpira podržavaju imuniteta, kostiju, krvi, metabolizma i srca, kao i pravilan rast i razvoj
pexels-r-khalil-250162-775707

Krumpir je zapravo impresivan izvor niza hranjivih tvari. Odličan je izvor nekoliko vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamine B skupine, magnezij, željezo, fosfor, kalij i bakar.

Oni rade zajedno kako bi podržali zdravlje imuniteta, kostiju, krvi, metabolizma i srca, kao i pravilan rast i razvoj, piše Real Simple.

Crveni krumpir

Crveni krumpir lako je uočiti u trgovini zahvaljujući njegovoj tamnocrvenoj boji, iako je unutrašnjost obično kremasto bijela ili svijetlo zlatna. Istraživanja su pokazala da imaju do dvostruko više flavonoida u usporedbi s bijelim krumpirom, što povećava njihovu protuupalnu sposobnost i sposobnost jačanja imuniteta.

Slatki krumpir

Slatki krumpir se klasično karakterizira kao puno hranjiviji izbor u usporedbi s bijelim krumpirom, no je li to stvarno tako? Nutritivno gledano, oni nude više vlakana i pantotenske kiseline. Također, imaju više vitamina A i beta-karotena. Beta-karoten daje slatkom krumpiru živopisnu narančastu boju, a u kombinaciji s vitaminom A podržava optimalno zdravlje očiju.

Ljubičasti krumpir

Iako su činjenice o nutritivnoj vrijednosti ljubičastog krumpira ograničene, profil je sličan onom običnom krumpiru. Međutim, ljubičasti krumpir sadrži antioksidans antocijanin koji mu daje ljubičastu boju. Dokazano je da antocijanini imaju pozitivne učinke na zdravlje srca i metabolizma. Ljubičasti krumpir također je jedinstven po svom većem udjelu škroba.

Bijeli krumpir

Bijeli krumpir sadrži manje količine vitamina C i B6, što blago smanjuje njihove pozitivne učinke na imunološki, krvni i živčani sustav.

Najzdraviji krumpir

– Ne postoji jedna najzdravija vrsta krumpira, sve sorte nude jedinstvene karakteristike i nutritivne profile, slaže se Rebecca Jaspan, registrirana dijetetičarka.

Međutim, batat se pomalo ušuljao ispred ostalih, zahvaljujući povećanom sadržaju vlakana, pantotenske kiseline, beta-karotena i vitamina A, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti