NAČEKAT ĆEMO SE

Otto Barić: Stadion u Maksimiru može biti gotov tek 2030. godine

Otto Barić, arhitekt i nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba, tvrdi da je Tomaševićev plan završetka stadiona u Kranjčevićevoj do jeseni 2026. nemoguća misija
35. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Puklavec/PIXSELL

Počeli su pripremni radovi za izgradnju novog stadiona u Kranjčevićevoj. Uređuje se okolni prostor oko stadiona kako bi mogli započeti radovi. Gradonačelnik Tomislav Tomašević prije nekoliko mjeseci izjavio je kako očekuje da bi novi stadion trebao biti gotov do jeseni 2026. Nezavisni zastupnik u gradskoj skupštini i arhitekt Otto Barić rekao je u kojoj se trenutno fazi nalazi plan izgradnje.

– Grad je srušio restoran Zagrebački bijeli u sjeverozapadnom kutu stadiona pa pretpostavljam da je parcela čista. Na pretprošloj gradskoj skupštini je Grad Zagreb otkupio jednu parcelu uz zapadni rub stadiona koja im je, pretpostavljam, potrebna za izgradnju. Neke osnovne predradnje su napravljene. No jako dugo traje, što i razumijem, postupak izrade glavnog projekta. Koliko sam shvatio, on je ovih dana završen i uskoro će se zatražiti građevinska dozvola. Ishođenje dozvole bi moglo trajati do Božića ako sve bude u redu. Projekt bi trebao zadovoljiti UEFA-ine standarde četvrte kategorije, što znači da će se na Kranjčevićevoj moći igrati utakmice Lige prvaka – rekao je Barić.

Prekratak rok

Iako gradonačelnik vjeruje da će se stadion završiti do jeseni 2026., Barić smatra da je to prekratak rok. Predviđa kada bi stadion zapravo mogao biti gotov.

– Grad Zagreb sam sebi daje građevinsku dozvolu i tu neće raditi probleme. Nakon toga ide postupak javne nabave. Za takav skupi projekt taj postupak mora trajati barem tri mjeseca. Ako u siječnju raspišu javnu nabavu, nakon pravomoćnosti dozvole, onda u travnju može biti spremna odluka da se dodijeli posao nekoj firmi, ako se nitko na tu odluku ne žali. U tom trenutku više nema gradske skupštine i tu skupu odluku donosi gradonačelnik na vlastitu odgovornost. Skupština se raspušta najkasnije početkom travnja jer idu lokalni izbori. Uvođenje u posao tog izvođača radova moglo bi biti u svibnju, što gradonačelnik Tomašević smatra plusom na izborima. Vjerujem da se projekt ne može izgraditi prije kraja 2026., a prve utakmice na novom stadionu bit će tek 2027. No može se dogoditi da Zagrepčani izaberu drugog gradonačelnika ili da Tomašević izgubi Skupštinu. Onda će se projekt preispitivati tako da sumnjam da će se odluka o izgradnji Kranjčevićeve donijeti prije izbora – rekao je Barić za Nacional.hr.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika