VELIKA OPASNOST

Golemi reklamni zidovi ometaju vozače. Grad obećao uvođenje reda, rezultati se još ne vide

Uz to što u gradu ima više od 400 tisuća automobila i što se uvijek na cestama nešto radi, zbog čega je otežan promet, po prometnicama niču i divovske svjetleće reklame koje sigurno ne pridonose sigurnosti u prometu
Zagreb: Akcija pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Poseban su problem golemi reklamni video-zidovi blizu križanja primjerice Slavonske i Avenije Većeslava Holjevca, Zagrebačke avenije i Savske ceste te kod Avenue Mall-a, rekao je dopredsjednik udruge “Noćno nebo” Boris Štromar te upozorio da se takvi video-zidovi postavljaju protuzakonito.

– Imamo zakon o svjetlosnom onečišćenju u njemu je taj pravilnik o zonama rasvijetljenosti koji u članku 27. regulira postavljanje svjetlećih ekrana gdje doslovno piše “bilo kakvi svjetleći oglasi se ne smiju stavljati u zoni križanja” dakle nisu samo ekrani nego i plakati, tvrdi Štromar.

Sudski vještak Goran Husinec također ističe opasnost od golemih video-zidova na gradskim prometnicama te tvrdi da se oni uvijek moraju tako postavljati da ne “blješte” vozačima te da im ne odnose previše pozornosti.

– Pogotovo po noći i lošem vremenu kada pada kiša, stvaraju odbljeske i onda vozače to smeta, pogotovo one koji imaju problema sa vidom ili nose naočale, upozorava Husinec.

Štromar je rekao da već godinama šalju prijave inspekciji, ali neuspješno, naime, inspekcija to prebacuje na komunalno redarstvo, koje pak tvrdi da zaslon ima rješenje i da ništa ne mogu učiniti, a kada su jednom prilikom dobili uvid u jedno takvo rješenje, u njemu nigdje nije bilo spomena zakona o svjetlosnom onečišćenju.

Iako iz grada tvrde da su počeli “utjerivati” zakonski pravilnik i prema veličini i prema snazi svjetla, rezultati se na našim cestama još ne vide, piše Radio Sljeme.

Aktualno
Grad Zagreb