PREDSJEDNIK RH

Milanović o Ukrajini: Neka oni koji produžuju rat šalju tamo svoju djecu

Predsjednik Zoran Milanović u Tivtu se sastao s predsjednicima Albanije i Sjeverne Makedonije uoči početka samita šefova država Procesa Brdo-Brijuni, a nakon je komentirao goruću temu - slanje hrvatskih vojnika u Njemačku kao pomoć Ukrajini
Tuhelj: Predsjednik Milanović na obilježavanju 45. godišnjice Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Matija Habljak/PIXSELL

Nije mi svejedno kako će ovo završiti s hrvatske strane, ali moj stav koji ponavljam, elaboriram i gradim već dvije i pol godine je takav. Neće se promijeniti. Za kraj, kad donesete crno na bijelo, jer dosta je bilo laganja i dezinformacija, to da NATO uopće neće biti prisutan u Ukrajini… to mi pokažite, kazao je Milanović i nastavio:

– Već ovo što znamo jasno pokazuje da NATO kroz tu misiju prvi put ulazi u stožerno planiranje rata u Ukrajini. Ima li netko iz NATO-a da vam to opovrgne? Kako se to zove? Jesu li ljudi, uz to, u misiji u kojoj bi Hrvatska trebala sudjelovati, fizički u Wiesbadenu ili u Baden-Badenu čitaju Dostojevskog i “Kockara” ili su u Kijevu, to je sasvim svejedno. I da nisu fizički u Ukrajini, a jesu, tvrdim i znam da jesu. Tko to skriva, ako skriva, obmanjuje europsku javnost. Građani to trebaju znati. Tu odgovornost ne prihvaćam i ne želim. Dakle, neka se tuku tamo zajedno i neka oni koji žele da se rat produžuje šalju svoju djecu, svoje sinove i kćeri, u Harkov, Donjeck, Pokrovsk i druge gradove. Neka ostave te ljude na miru jer ovaj rat će morati završiti diplomatskim sredstvima.

Kazao je da se Ukrajinu gurnulo u krvavi rat.

– Neće dobro završiti za one koji su ga sa zapadne strane vodili. Ukrajinu smo mi svi, sebe osjećam odgovornim, gurnuli u katastrofalnu nevolju. Zemlja je uništena i to treba prestati što prije. Oko toga se slažem s rijetkim europskim liderima, s kojima se ne slažem oko podrške Netanyahuovim režimom. Za mene su on i Putin optuženici i osumnjičenici pred Međunarodnim kaznenim sudom. Tu razlike nema, zaključio je Zoran Milanović.

Hrvatska
Politika