IDU IZBORI

Tomašević: Grad Zagreb će zbog poreznih izmjena imati manje prihode

Nove porezne reforme dovest će do pada stope poreza na dohodak u Zagrebu, najavio je na konferenciji za medije gradonačelnik Tomislav Tomašević
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević otvorio vrtić Točkica u Sesvetskom Kraljevcu Zeljko Hladika/PIXSELL

Naime, prema prijedlogu zakonskih izmjena stopa poreza na dohodak smanjit će se se u zagrebu sa 23,6 na 23 posto. Tomašević ističe da je činjenica da je Zagreb po zakonu oduvijek imao najveću stopu prireza odnos poreza na dohodak.

– Zašto? Zato što imamo najveći broj proračunskih korisnika koji se financiraju iz gradskog proračuna. Cijela država ima oko 500 proračunskih korisnika, a samo Zagreb ih ima 340, objašnjava.

Naglasio je da porez na dohodak plaća samo polovica građana Zagreba čija je plaća iznad medijalne plaće. Zbog povećanih poreznih prihoda zadržali smo sve cijene komunalnih usluga, i to unatoč inflaciji.

– Čak i prije godinu dana porezno opterećenje u Zagrebu je manje nego za vrijeme prethodne gradske vlasti. Zašto? Zato što je povećan osobni odbitak, koji će se isto sad ponovno povećati na 600 eura što će svima koji plaćaju porez na dohodak povećati plaće. No zato će grad imati manje prihode, istaknuo je Tomašević.

Obećao je da cijene komunalnih usluga neće rasti te da će gradski proračun za iduću godinu biti otprilike na istoj razini kao ovogodišnji.

Aktualno
Grad Zagreb
Politika