KAŽE PROŠLO ISPOD RADARA

Tomašević se žali da ministar financija povećanjem osobnog odbitka na 600 eura uzima novac gradovima

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je najavljeni porez na nekretnine
Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju o Gradskoj plinari koja je izgubila opskrbu Zagrepčana Luka Batelić/PIXSELL

Tomašević je rekao da će novom poreznom reformom kojom ministar Marko Primorac diže osobni dobitak na 600 eura, Zagreb izgubiti dio prihoda

– Htio bih vidjeti prvo cijeli porezni paket. Prolazi ispod radara da je ministar financija najavio da će osobni odbitak povećati na 600 eura što će direktno smanjiti prihode gradova. Ne mogu vam odgovoriti dok ne vidim cijeli paket porezne reforme, rekao je Tomislav Tomašević.

Dodao je i da nije normalno da je porez na opterećenje na iznajmljivanje turistima manji nego porez na opterećenje za iznajmljivanje stanovnicima.

Istaknuo je da ga to kao gradonačelnika jako smeta i da je to jedan od razloga zašto najamnine stanova idu u nebo.

– Ako one idu u nebo to znači da si radnici ne mogu priuštiti stanovanje u našim gradovima pa je pitanje tko će raditi? To nije problem samo u Zagrebu, 50 kilometara oko Zagreba se ne može naći povoljan stan, rekao je Tomašević i ponovio da vlada porezni nered koji se mora riješiti.

– Imamo veliku krizu stanovanja. Ako imate 55.000 praznih stanova u Zagrebu, očito je problem što se ne oporezuju stanovi koji se ne koriste, smatra Tomašević.

Novinari su gradonačelnika upitali i koliko će grad uprihoditi od promjena vezanih za naplatu parkiranja.

– Nemam te podatke, ali tko bi zbog minimalnog povećanja prihoda išao u ovu politčku borbu u zadnjoj godini mandata? Zašto bi ja devet mjeseci prije izbora radio refrormu koja će one koji su imali određene povlastice razbjesniti toliko da će se konstantno pojavljivati u medijima i da ću sigurno izgubiti njihove glasove, zašto to radim? jer moram uvoditi reda – naglasio je Tomašević i dodao da će novac svakako uložiti u nove parkirne kapacitete.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika