Zadali su si krajnji rok

Plenković otkrio kada se može očekivati predstavljanje novog poreza na nekretnine

Ta porezna reforma ide i ona će ići i s daljnjim rasterećenjem poreza na dohodak, poručio je Plenković
Zagreb: Izjava premijera Andreja Plenkovića nakon sjednice Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo: Hrana kao geopolitičko i strateško pitanje”, a tom prilikom dao je izjavu za medije.

– Korisno je imati mogućnost s ključnim ljudima u hrvatskom gospodarstvu, čuti njihova razmišljanja, započeo je Plenković koji se osvrnuo i na zabrinutost oko mogućeg poskupljenja namirnica i energenata:

– Što se tiče energenata, što se tiče struje, dolazi do minimalnog povećanja kroz šest mjeseci od 10 posto. Smatramo da je to povećanje nosivo, a drugi dio paketa odnosio se na ciljanu pomoć onima koji imaju realno manje prihode.

– Od cijene koja košta potrošača do cijene koju plaća potrošač velika je razlika i važno je da svi pogledaju svoj dio odgovornosti, bilo da je riječ o trgovcima, maloprodajnim lancima… Mi smo ograničavali cijene proizvoda, kreirali smo ozračje koje je omogućilo svim gospodarskim subjektima da prežive, dodao je.

Osvrnuo se i na porez na nekretnine.

– Mi smo u izbornom programu pa i vladinom da ćemo teret prebacivati s poreza na rad na porez na imovinu. RH ima porez na nekretnine samo ga zovemo porez na kuće na odmor. Što je problem u hrvatskom društvu? Skupa je kupoprodajna cijena stanova i skupa je cijena najma. Kako ne bi došli u situaciju da nam postane problematično priuštivo stanovanje, moramo mjerama koje će Vlada poduzimati stvarati ozračje koje će dovesti do smanjenja cijene kvadrata i cijene najma. Kako? Tako da imamo veću ponudu jer imamo oko 600.000 praznih stanova.

– Ta porezna reforma ide i ona će ići i s daljnjim rasterećenjem poreza na dohodak. Ovo su prihodi lokalnih jedinica i država ovo ne radi da bi neku proračunsku rupu nadomjestila nego zbog ovog političkog i ekonomskog pitanja, a to je priuštivo stanovanje, dodao je Plenković.

Na pitanje da ovog tjedna onda neće biti prezentacije poreza na nekretnine i hoće li biti sljedećeg, rekao je:

– Sljedeći mislim da hoće, najkasnije sljedeći, prenosi N1.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika
Politika