Što znači pojam “sobna temperatura” i zašto je toliko važan pri kuhanju?
Prema Cook’s Illustrated The Science of Good Cooking, preporučena sobna temperatura za hranu je 21 stupanj Celzijusa. Korištenje sastojaka na sobnoj temperaturi može imati dobre prednosti, posebno u receptima za pečenje. Poduzimanje dodatnog koraka da se sastojci dovedu do temperature propisane u receptu može pomoći da postignete željene rezultate.
Jaja i maslac lakše ćete dodati u tijesto ako ih ne uzimate ravno iz hladnjaka. S druge strane, hladno mlijeko ili voda mogu usporiti kvasac u tijestu. No, nećete uvijek imati vremena čekati da se ohlađeni sastojci ugriju na sobnu temperaturu. Međutim, postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da svoje sastojke dovedete do idealne sobne temperature.
Jaja
Za zagrijavanje hladnih jaja na sobnu temperaturu, stavite ih u zdjelu i prelijte vrućom vodom iz slavine. Učinite to čim uđete u kuhinju i jaja će biti savršene temperature dok pripremate ostale sastojke.
Maslac
Postoji mnogo različitih metoda za zagrijavanje maslaca na sobnu temperaturu, ali ako ste u žurbi, ulijte malo kipuće vode u čašu otpornu na toplinu, izlijte vodu, zatim okrenite čašu na maslac i ostavite da odstoji nekoliko minuta .
Mlijeko i vrhnje
Mikrovalna pećnica na nižoj temperaturi jednostavan je način zagrijavanja mlijeka i drugih mliječnih proizvoda. Ako vaša mikrovalna pećnica nema kontrolu temperature, zagrijavajte je u kratkim intervalima od 15 do 30 sekundi i budite oprezni. Mlijeko možete i brzo zagrijati u loncu na laganoj vatri, samo pazite da ne zagori.
Krem sir
Ovaj sastojak može brzo omekšati u mikrovalnoj pećnici na niskim temperaturama, ali riskirate da se potpuno otopi, stoga ga zagrijavajte u kratkim intervalima i također budite oprezni, prenosi N1info.hr.