PET DOBROBITI

Ova biljka čini čuda za zdravlje, evo zašto biste je trebali češće jesti

Mirisni komorač ili koromač služio je kao ljekovita biljka i osnovno povrće u kulinarstvu još od davnih zelenih i rimskih vremena
kate-trysh-s8u1Gv2uF3o-unsplash UNsplash/Ilustracija

Komorač okusom podsjeća na sladić ili anis, a mogu se jesti sjemenke, lukovica i lišće.

Evo pet zdravstvenih prednosti jedenja komorača.

1) Zdravlje kože

Komorač je dobar izvor beta karotena i vitamina C, a oba su važna za održavanje zdrave kože.

2) Probava

Sjemenke komorača ugodnog okusa poznate su po svojim probavnim svojstvima, pružajući olakšanje kod probavnih smetnji, nadutosti i zatvora. Mogu se žvakati kao prirodni osvježivač daha.

3) Zdravlje kostiju

Komorač sadrži hranjive tvari važne za zdravlje kostiju poput kalcija, fosfata, mangana, vitamina K, željeza i cinka.

4) Zdravlje srca

Bogat vlaknima, kalijem i drugim nutrijentima korisnim za srce, komorač može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola te štiti od bolesti srca.

5) Kulinarski šampion

U komoraču možete uživati u salatama – bilo sirov, bilo pečen. Možete ga peći na žaru, pirjati, raditi juhe, variva i sl. Od sjemenki se može napraviti mirisni biljni čaj, a listovi se mogu koristiti za začinjanje mesa i povrća, prenosi N1info.hr.

Hrvatska
Zanimljivosti