POZVALI NA SMANENJE UNOSA

Znanstvenici izdali oštro upozorenje o jednoj vrsti mesa

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard izdali su oštro upozorenje o crvenom mesu, pozivajući javnost da smanji unos. Tim američkih stručnjaka analizirao je podatke više od 200.000 sudionika tijekom 36 godina kako bi otkrio što hemin čini našem zdravlju
beef-3267625_1920 Pixabay/ilustracija

Hemin je zapravo oblik željeza koji ljudsko tijelo najlakše apsorbira, a nalazi se u raznim vrstama mesa, uključujući govedinu, janjetinu, jetru i neke vrste ribe. no znanstvenici su otkrili su “značajnu vezu” između ove vrste željeza i pojave dijabetesa tipa dva.

Simptomi dijabetesa 2

– Ova studija naglašava važnost odabira zdrave prehrane u prevenciji dijabetesa, rekao je Frank Hu, profesor nutricionizma i epidemiologije. – Smanjenje unosa hemina, posebno iz crvenog mesa, i usvajanje više biljne prehrane mogu biti učinkovite strategije za smanjenje rizika od dijabetesa, dodao je.

Dijabetes tipa dva, stanje iza skoka razine šećera u krvi, pod utjecajem je brojnih čimbenika uključujući naslijeđe, dob i tjelesnu težinu. Oboljeli često osjećaju pretjeranu žeđ, umor i učestalo mokrenje, iako neki ne pokazuju nikakve simptome.

Dugoročne implikacije dijabetesa tipa dva, kako ističu istraživači, uključuju povećanu opasnost od demencije, smanjenje mentalne oštrine koje pogađa gotovo milijun pojedinaca diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Rezultati harvardske studije otkrili su da su sudionici koji su konzumirali najviše hemin imali 26 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva od onih koji su konzumirali najmanje. Hemin također predstavlja više od polovice rizika od dijabetesa tipa dva povezanog s neprerađenim crvenim mesom, prenosi N1info.hr.

Ovo su nedvojbeno zabrinjavajući rezultati, ali znanstvenici sugeriraju da možete ublažiti ovaj rizik svakodnevnom zamjenom crvenog mesa za hranu biljnog podrijetla. Namirnice poput mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i suhog voća su dobar odabir.

No znanstvenici su priznali da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se shvatio puni učinak. Njihova grupa uzorka bila je 79 posto žena, pretežno bijelih, unatoč povećanom riziku od dijabetesa tipa dva među ljudima afričkog, afričkog karipskog i južnoazijskog podrijetla.

Gastro
Hrvatska