VIDEO

Gradski zastupnik: Pozivamo Zagrepčane na otpor. Ova je ideja toliko bedasta, da ju čak ni Bandić nije proveo u djelo

Lochert smatra kako Gradska uprava nastavlja s improviziranim i nesustavnim iscrtavanjem biciklističkih staza, koje su potpuno nepotrebne
Zagreb: Nova regulacija prometa u ulici Prilaz Gjure Deželića Goran Stanzl/PIXSELL

Prije 123 godine, kad su se u Zagrebu pojavili prvi automobili, pješaci su vikali: „Bešte ljudi, ide auto!“ Danas pješaci u Zagrebu viču: „Bešte ljudi, ide bicikl!“- kaže zagrebački skupštinski zastupnik Alen Lochert. Ističe kako Gradska uprava nastavlja s improviziranim i nesustavnim iscrtavanjem biciklističkih staza, koje su potpuno nepotrebne, budući da se biciklistički promet ionako odvija zbrda zdola pa se i bez veze troši boja za te staze.

Naglašava kako je biciklista sve više, pogotovo iz onih dijelova svijeta u kojima je prometna kultura na nižoj razini nego u Hrvatskoj koje nitko ne educira i ne sankcionira pa svakodnevno svjedočimo njihovoj jurnjavi i opasnoj i nasilnoj vožnji u našem gradu.

Kaže kako se pješačkim zonama i nogostupima velikim brzinama voze slalom tik uz prolaznike, od kojih su mnogi starije osobe i djeca.

– Biciklističke staze uglavnom ne koriste, a kad ih i koriste čine to kako kome padne na pamet. Svaki pješak u Zagrebu tome svakodnevno svjedoči. Budući da nemaju registracijske pločice i lako su pokretljivi, vrlo brzo pobjegnu s mjesta na kojima se događaju incidenti, te ih je teško identificirati – ističe Lochert.

Podsjeća kako Zakon o sigurnosti prometa na cestama regulira kretanje bicikala i sličnih vozila, kao i sankcije za nepoštivanje pravila.

Mia Slafhauzer/PIXSELL

– Gradska vlast i Gradonačelnik bi trebali, u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom, dogovoriti aktivnosti kojima bi se uveo red u biciklistički promet, međutim Gradska uprava to ne čini što ima za posljedicu sve češće reakcije samih građana, koje dovode do verbalnih i fizičkih sukoba s takvim biciklistima što nije dobro, ali niti ne čudi – kaže HSLS-ov zastupnik.

Da bi se uklonile posljedice, treba spriječiti uzroke

Lochert smatra kako Gradska uprava nastavlja s improviziranim i nesustavnim iscrtavanjem biciklističkih staza, koje su potpuno nepotrebne, budući da se biciklistički promet ionako odvija zbrda zdola pa se i bez veze troši boja za te staze.

– Posljednji primjer je improvizacija na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske, prilikom koje su kao pravi “žmukleri” usput eliminirali i nekoliko desetaka parkirnih mjesta na istočnoj strani Trga Republike Hrvatske, a sve u sklopu nasilja nad stanarima parkirnih zona, najavljenog za početak rujna ove godine uvođenjem tzv. “blokovskog parkiranja” – ističe Lochert.

– Pozivamo građane Zagreba na otpor protiv ove ideje koja je stara više od deset godina ali je toliko suluda i bedasta, da ju čak niti bivši gradonačelnik nije proveo u djelo – izjavio je Alen Lochert.

Aktualno
Grad Zagreb