Ispisali stranice povijesti

Fantastični Sinkovići na tronu

Sinkovićima je ovo četvrta medalja na Olimpijskim igrama čime su postali najuspješniji hrvatski olimpijci
Pariz: Braća Sinković osvojila zlato na Olimpijskim igrama u dvojcu bez kormilara Igor Kralj/PIXSELL

U gotovo nevjerojatnoj finalnoj utrci hrvatski veslači Valent i Martin Sinković osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u dvojcu bez kormilara, što im je treća najsjajnija olimpijska kolajna zaredom.

Sinkovići su do pariškog zlata stigli fantastičnim finišom, 500 metara prije cilja bili su četvrti s dvije i pol sekunde zaostatka za vodećim Britancima Oliverom Wynee-Griffithom i Tomom Georgeom, uz minimalni zaostatak za drugim Rumunjima i trećim Švicarcima. No, tada su dignuli tempo, vrlo se brzo odvojili od Rumunja i Švicaraca da bi u zadnjih 30-ak metara dostigli i prestigli Britance te su uspjeli prvi proći ciljem (u vremenu 6:23.66 minuta), 45 stotinki ispred drugih Britanaca. Broncu su osvojili aktualni svjetski prvaci, Švicarci Roman Roeoesli i Andrin Gulich, s vremenom 6:24.76.

Ovo je četvrta olimpijska medalja braće Sinković, nakon srebra u četvercu na pariće u Londonu 2012. te zlata u dvojcu na pariće 2016. u Rio de Janeiru i dvojcu 2021. u Tokiju. Time su postali najtrofejniji hrvatski olimpijci s ljetnih Igara u povijesti.

Zlatna kolajna braće Sinković četvrta je medalja za Hrvatsku na Igrama u Parizu, nakon bronce Mirana Maričića u zračnoj pušci na 10 m, zlata judašice Barbare Matić (kateg. do 70 kg) te osiguranog najmanje srebra tenisačice Donne Vekić.

Hrvatska
Sport