Aktualni prometni problemi

ZAGREBAČKI HDZ O PROMETNOM KOLAPSU: Gradska vlast namjerno izaziva prometni kolaps i bojkotira projekt istočnog ulaska u grad

Herman se pita kako je moguće da se Avenija Većeslava Holjevca obnavlja tek krajem rujna
Potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Mislav Herman obratio se medijima Robert Anić/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Herman rekao je da vladajući u Zagrebu imaju ‘sumanutu namjeru namjernog izazivanja prometnog kolapsa radi povećanja biciklista na ulicama Zagreba’ te je upitao je li to razlog bojkotiranja Vladinog prometnog projekta istočnog ulaza u grad.

Mislav Herman u priopćenju podsjeća da u kapitalnom projektu za Zagreb, gradnji novog vijadukta preko Ranžirnog kolodvora i spajanja na Sarajevsku cestu, čime se dobiva novi istočni ulaz u grad – neće sudjelovati gradska vlast. U projektu, koji se pripremao sedam godina trebao je sudjelovati i Grad, no u sedam mjeseci nije riješio imovinsko pravne odnose oko produžetka Sarajevske. Zato je Ministarstvo prometa odlučilo da će se u projekt ići bez Grada.

Zagrebački HDZ navodi kako su još u veljači ministar Oleg Butković i gradonačelnik Tomislav Tomašević dogovorili zajedničku realizaciju projekta koji bi uključivao izgradnju 4,5 kilometra tramvajske pruge, 1,8 km produženja Sarajevske ulice te gradnju vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora, a koji bi se spojio na čvor Jakuševec. Time bi svi koji ulaze ili izlaze u uži dio grada, znatno lakše dolazili na zagrebačku obilaznicu ili autocestu prema Sisku.

-Vlada RH je sada presjekla i odlučila, zbog bojkotiranja gradske vlasti, da ide sama u taj projekt u suradnji s HAC-om- naglasio je Herman.

Pita je li to nevažan prometni projekt za vladajuće u Zagrebu, ili je u stvari potvrda ‘bolesne agende stvaranja prometnog kolapsa kako bi što više ljudi koristilo bicikle, a o kojoj priča vođa njihove online edukacije Tomislav Nakić-Alfirević, koji nije niti polu-stručnjak za promet, već aktivist Možemo, predsjednik Sindikata biciklista”.

-Ako je to ta zelena i zdrava politika iz njihova izborna programa, gdje se namjerno izaziva prometni kolaps u cilju povećanja biciklista na ulicama, onda možemo slobodno reći da u trenutnoj gradskoj vlasti kronično nedostaje zdravog razuma- ističe Herman.

Podsjeća i da su od 21. rujna počeli radovi na jednoj od najprometnijih zagrebačkih ulica Aveniji Većeslava Holjevca, promet je zatvoren u oba smjera idućih 30 dana pa se na cestama i obilaznici stvaraju nepregledne kolone vozila.

-Zar je moguće da se ovako važna prometnica obnavlja krajem rujna- pita Herman i pita je li i to dio namjernog izazivanja prometnog kolapsa.

Grad Zagreb
Politika