GASTRO: Mistika sunca u zapečenim palačinkama punjenim puretinom!

2021-08-30-gastro-palačinke-piletina

Povijest palačinke je ujedno i povijest kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne namirnice – mljevene žitarice (brašno) i vodu. To je kombinacija koja se kuha, peče ili jednostavno suši na suncu, dok nadjevima definiramo njezino podrijetlo, lokalne običaje, kulinarsku baštinu i prehrambene navike ljudi. U mitskoj interpretaciji nije slučajno ni to što je palačinka okrugla oblika, čime, navodno, otkriva svoje sunčevo podrijetlo. I kruh je od svojih pradavnih vremena bio okrugao, a krug je i simbol savršenstva. Doista mistično, ali ne zaboravimo da u pozadini temeljnih jela iz cijeloga svijeta uvijek stoji poneka inačica palačinke, bila ona meksička tortilja, ruski blin ili kineski bao bing. Sve se svodi na začudnu smjesu vode i brašna.

 

Sastojci za palačinke:

350 g brašna (pola popa – oštro i meko)
3 dl mlijeka
10 g maslaca
2 kom jaja
1 žličica soli
2 dcl mineralne vode
prstohvat sode bikarbone

 

Sastojci za nadjev:

4 kom kiseli krastavac
600 g purećeg (pilećeg) filea
1 žličica mješavine začina
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
2 dl kiselog vrhnja
2 kom kisele paprike
sol papar

 

Sastojci za preljev:

4 dl kiselo vrhnje
4 kom jaja
200 g tvrdog sira (opcija)
sol, papar

 

Način priprave:

Pureće meso narezati na što manje kockice, posoliti, popapriti, posipati mješavinom začina, pa ispeći na maslacu. Ohladiti. Dodati kiselu papriku i krastavce narezane na kockice, naribati malo muškatnog oraščića te umiješati kiselo vrhnje. Nadjevom premazati svaku palačinku i smotati kao sarmicu. Poslagati u namašćenu vatrostalnu posudu i preliti posoljenom i popaprenom mješavinom kiselog vrhnja, jaja i krupno naribanog sira. Peći u pećnici dok ne dobije rumenu boju. Palačinke poslužiti tople uz zelenu salatu.

Gastro
Hrvatska