Emaus u Lobor

Župljani župa Posavski Bregi i Dubrovčak Lijevi hodočastili na Hrvatski festival žudija

Festival žudija nastao je 2001. godine u Vodicama a ove godine je drugi put održan u kontinentalnoj Hrvatskoj
IMG-20240402-WA0009

Na Vazmeni ponedjeljak, 1. travnja, u organizaciji župnika Dražana Mirčića župljani župa Posavski Bregi i Dubrovčak Lijevi hodočastili su na 23. Hrvatski festival žudija u Lobor. Festival žudija nastao je 2001. godine u Vodicama a ove godine je drugi put održan u kontinentalnoj Hrvatskoj. Žudiji su čuvari Kristova groba koje pojedine župe njeguju za Uskrs.

Po dolasku u Lobor, vjernici su najprije posjetili crkvu Svete Ane gdje su prisustvovali svetoj misi koja je ujedno bila i početak programa festivala Nakon toga uslijedio je svečani mimohod 28 skupina iz cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Iza mimohoda, osnivač festivala Šime Strikoman, snimio je milenijsku fotografiju svih pristiglih žudija, a iza toga je slijedio svečani program gdje se svaka skupina pojedinačno predstavila.

-Župljani su tako mogli vidjeti kao izgledaju običaji u kojoj župi. Skoro svima je bila zajednička smjena straže i „padanje” koje je bilo tako uvjerljivo da su se okupljeni često prestrašili za zdravlje sudionika. Domaćin se pobrinuo da nitko ne bude gladan i žedan besplatnom okrepom u velikom šatoru u kojem su se svi okupljeni, nakon završetka programa, družili uz pjesmu- javili su nam iz župe Posavski Bregi.

Događanja
Ivanić-Grad