TJESTENINA S KISELIM ZELJEM

Zimski ručak koji se radi od “ničega”

Tjestenina s kiselim zeljem vrlo je ukusno i zasitno zimsko jelo za koje vam ne trebaju nikakvi posebni ni skupi sastojci – većinu vjerojatno već imate u svojoj smočnici
jean-claude-attipoe–sbE6MDlEuM-unsplash Unsplash/Ilustracija

Tjestenina i kupus odličan su gastronomski par. Sa svježim kupusom i tjesteninom radi se jelo krpice sa zeljem, koje je popularno u hrvatskoj kuhinji.

Tjesteninu možete sljubiti i s fermentiranim, odnosno kiselim kupusom. Ovaj proizvod odličan je izvor vitamina C pa ne čudi što ga mnogi smatraju povrtnim kraljem zime.

Tjestenina s kiselim zeljem vrlo je ukusno i zasitno zimsko jelo za koje vam ne trebaju nikakvi posebni ni skupi sastojci – većinu vjerojatno već imate u svojoj smočnici. Ako na raspolaganju imate kobasice, i njih možete dodati u ovo jelo, prenosi Punkufer. 

Sastojci:

  • 400 g sušene tjestenine po želji
  • 300 g kiselog kupusa
  • 4 – 5 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 lovorov list
    1 čajna žličica slatke mljevene paprike
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedite tjesteninu i ostavite nešto vode u kojoj se kuhala.
  2. Dok se tjestenina kuha zagrijte malo ulja u tavi pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk 10 do 15 minuta dok ne omekša i ne počne se karamelizirati.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  4. Dodajte koncentrat rajčice i mljevenu slatku papriku, dobro promiješajte i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  5. Dodajte kiseli kupus i lovorov list. Dobro promiješajte.
  6. Kada primijetite da se kupus počinje primati za dno, podlijte ga s nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina i nastavite pirjati. Pirjajte kiseli kupus oko 20 minuta.
  7. Pomiješajte kuhanu tjesteninu s kupusom i sve dobro začinite  solju i paprom.
  8. Poslužite jelo toplo i dobar tek!
Gastro
Hrvatska