Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju za što je osigurano 15,3 milijuna kuna

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju za što je osigurano 15,3 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1.258 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja za što je osigurano 29 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza za snijeg te 5.000 tona soli i 5.000 mᶟ sipine. Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Tomislava Landeke radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec, Zaprešić). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 370 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti), a Hrvoje Sokol iz Hrvatskih cesta kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 5.000 tona soli te 1.500 m³ sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5:00 do 20:00 sati. Kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20:00 i 5:00 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati, a kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20:00 do 7:00 sati.

Županijske ceste Zagrebačke županije ove godine ulažu više od 9 milijuna kuna u modernizaciju svoje opreme.

-Potrošnju materijala smo planirali na temelju dosadašnjeg iskustva, a izvedba će sigurno ove godine biti još efikasnija uz novu mehanizaciju koja će bitno olakšati rad na terenu- rekao je direktor Županijskih cesta Jurica Krleža.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je održavanje samo jedan dio posla kad je cestarski sektor u pitanju.

-Ono što je i dalje gorući problem kako u Zagrebačkoj županiji, tako i u ostatku Hrvatske je sanacija oštećenih i dotrajalih prometnica koje su u nadležnosti županijskih uprava za ceste. Kreditom od 50 milijuna kuna sanirali smo oko 200 kilometara najugroženijih prometnica, a potrebe na terenu daleko premašuju sredstava kojima raspolaže ŽUC- rekao je Kožić apelirajući pritom još jednom na Vladu i resorna ministarstva da napokon krenu rješavati problematiku nedostatnih temeljnih prihoda ŽUC-eva u svim županijama RH.

-Ceste nisu samo prometnice po kojima se putuje. Ceste su generator gospodarskog razvoja- naglasio je Kožić.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislav Landeka posebno je apelirao na vozače.

-Ceste će biti očišćene u najkraćem mogućem roku, a ovim putem posebno molim vozače i sve sudionike u prometu da na svojim vozilima imaju zimsku opremu te da vožnju prilagode uvjetima na cesti- poručio je Landeka.

Hrvatska
Zagrebačka županija