Željka Tomašec Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

Željki Tomašec iz Jablanovca, čiji se OPG bavi svinjogojstvom, pripala je titula Najuzornije seoske žene Zagrebačke županije za 2018. godinu. Za prvu pratilju izabrana je Božica Vrhovec iz Pluske, a drugu pratilju Renata Šinko iz Hrebina. Njih tri predstavljat će Zagrebačku županiju na izboru za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu, 21. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

OPG Tomašec jedini je uzgajivač rasplodnog materijala čistokrvnih pasmina svinja Njemački landras u našoj županiji, a u svom reprocentru imaju četrdesetak krmača. Osim svinjogojstvom, na desetak hektara zemlje uzgajaju tridesetak vrsta povrća, a imaju i plastenike u kojima uzgajaju flance povrća i cvijeća.

-Žena je ta koja drži obitelj na okupu i drago mi je da je upravo meni pripala ova vrijedna titula- rekla je Tomašec koja je prije nekoliko godina svoj OPG prenijela na svog sina za kojeg se nada da će biti još uspješniji u njegovom vođenju.

-Ova titula mi mnogo znači zbog promocije vlastitog OPG-a, ali i sela i ruralnih prostora općenito. Selo nije nikakav bauk, ne treba bježati iz sela u grad i nadam se da će ovakvi izbori doprinijeti povratku barem nekih obitelji na selo- rekla je Tomašec kojoj je lentu najuzornije predala zamjenica župana Nadica Žužak.

-Iako naše finalistice dolaze sa zapada Zagrebačke županije to ne znači da i u drugim našim krajevima ne postoje mnoge vrijedne, uzorne seoske žene. Nadam se da će ovaj izbor i njegova promocija upravo njih ohrabriti da se idućih godina prijave i natječu za ovu titulu koja u prvi plan stavlja rad na domaćinstvu i vlastiti društveni angažman- rekla je Žužak.

Podršku svojim građankama pružili su i njihovi načelnici – Anđela Cirkveni, načelnica Općine Pušća, i Darko Kralj, načelnik Općine Luka te gradonačelnik Grada Zaprešića s čijeg područja stiže pobjednica ovogodišnjeg Izbora.

-Volim često reći da je danas živjeti na selu privilegija. Standard i način života ljudi u selu, naročito u okolici Zaprešića, je danas takav da bi im mnogi iz grada mogli pozavidjeti, ali to nije slučajno, nego su sve to stvorile vrijedne ruke onih koji tu žive i rade- izjavio je Turk.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, podsjetio je na same početke ovog projekta koji je, prije 18 godina, iniciran upravo u Zagrebačkoj županiji.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija