Nesavjesno liječenje

Zdravstvena inspekcija prijavit će Upravu Kliničke bolnice Sveti Duh Državnom odvjetništvu

Sumnja se u počinjenje kaznenog djela vezano uz slučaj dvoje pacijenata preminulih kraljem veljače u čekaonici Hitnog prijema
Zagreb: Klinička bolnica “Sveti Duh” Emica Elveđi/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će zdravstvena inspekcija prijaviti Upravu KB-a Sveti Duh DORH-u zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela vezano uz slučaj dvoje pacijenata preminulih kraljem veljače u čekaonici Hitnog prijema.

– Zdravstvena inspekcija uputit će dopis Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja, krivotvorenja službene dokumentacije i trgovanja utjecajem, izjavio je Beroš nakon sjednice Vlade upitan za nalaze zdravstvene inspekcije, koja već duže vrijeme ispituje okolnosti smrti dvoje pacijenata na OHBP-u.

Prvi je pacijent preminuo u noći s 20. na 21. veljače, a njegovo je tijelo u jutarnjim satima otkrila obitelj, čiji su članovi došli posjetiti pacijenta i pronašli ga mrtvog u čekaonici. Nekoliko dana kasnije sličan se slučaj dogodio i s pacijentom dopremljenim iz doma umirovljenika. Dovezen je radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon zamjene pacijent je u transportnim kolicima u čekaonici čekao sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kada su stigli djelatnici saniteta, vidjeli su da je pacijent mrtav.

Kako bi rasvijetlio slučaj, Beroš je prošloga petka najavio novi inspekcijski nadzor na Svetom Duhu te objasnio da se čekaju snimke nadzornih kamera. Tijekom ponedjeljka inspekcija je opet bila u bolnici, ali, neslužbeno, snimke nije dobila. Iz bolnice navodno tvrde da je pacijenta obilazila medicinska sestra, ali dokaza nema.

Beroš je danas potvrdio da zdravstveno-inspekcijski nadzor još nije gotov. Dopis DORH-u uputit će se na temelju dosadašnjih spoznaja. Napomenuo je i da je zdravstvena inspekcija neovisno tijelo.

Događanja
Grad Zagreb