Zbog krivotvorenja covid potvrda pritvoreno 11 osoba, za jednom se još uvijek traga

Kriminalističko istraživanje provedeno je nad ukupno 243 osobe
covid potvrda Luka Stanzl/PIXSELL

Dovršeno je kriminalističko istraživanje provedeno nad ukupno 243 osobe, od toga 239 hrvatskih državljana, tri državljana Srbije i jednim državljaninom Kosova, odnosno nad 152 muške osobe i 91 ženskom osobom, starosti između 21 i 84 godina, koje se tereti za primanje i davanje mita.

Prvoosumnjičenih 12 osoba (10 muških i 2 ženske osobe, državljana Republike Hrvatske starosti od 21 do 35 godina) od srpnja do studenoga 2021. godine povezalo se u zajedničko djelovanje, potaknuti interesom građana za pribavljanje covid potvrda bez obavljenog cijepljenja. Tako je 32-godišnja zaposlenica medicinske ustanove s ovlastima unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav nadležnog Ministarstva, upisivala građane bez provedenog cijepljenja za što je uzimala novčanu naknadu.

Preostali su prikupljali podatke od ostale 231 osumnjičene osobe, naplaćivali od njih novčanu naknadu te dostavljali njihove osobne podatke 32-godišnjakinji. Nakon što bi osumnjičena 32-godišnjakinja upisala njihove podatke, ostali osumnjičenici bi ishodili covid potvrde.

Kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminalitete u Zagrebu, deset osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, dok se za jednom osobom još uvijek traga.

Crna kronika
Grad Zagreb
Hrvatska