Zaprešić i Zabok do 2020. povezat će nova pruga

U Zaboku su ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric potpisali ugovor o dodjeli sredstava HŽ Infrastrukturi za modernizaciju i elektrifikaciju željezničke pruge od Zaprešića do Zaboka. Vrijednost projekta je 614,4 milijuna kuna, od čega 85 posto iznosa otpada na bespovratna sredstva, a preostalih 15 posto na sredstva iz državnog proračuna. 

-Ovo je po vrijednosti drugi projekt modernizacije željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, koji će žiteljima koji su tradicionalno okrenuti putovanju vlakom olakšati dnevno putovanje prema Zagrebu- rekao je ministar Oleg Butković.

Dionica željezničke pruge od Zaprešića prema Zaboku dugačka je 24 kilometra. Osim njezine temeljite obnove, rekonstruirat će se i kolodvori u Novim Dvorima, Luki, Velikom Trgovištu i Zaboku te stajališta u Pojatnom, Kupljenovu i Žeincima. Isto tako podići će se razina osiguranja na 15 cestovno- željezničkih prijelaza, sagradit će se četiri željeznička i jedan cestovni most. U tijeku je javni natječaj za odabir izvođača radova, koji bi trebali početi početkom iduće, a završiti 2020. godine.

-Modernizacijom pruge brzina prometovanja povećat će se na 120 kilometara na sat, što će putovanje brzim vlakom skratiti za više od 50 posto, a putničkim za otprilike 30 posto- pojasnio je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Potpisivanju ugovora, uz ostale, prisustvovali su zamjenik župana Hrvoje Frankić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk za kojeg je bolja željeznička povezanost županije s gradom Zagrebom „ulog u budućnost“.