ZAPREŠIĆ: Bolesna stabla u Aleji kestena, uskoro njihovo rušenje

Svima nama ne preostaje ništa drugo nego da iskoristimo lijepe jesenske dane i prošećemo Alejom kestena prije njihova rušenja
zap_aleja3

Aleje kestena u zaprešićkim Novim dvorima jedno je od neprepoznatljivijih mjesta i prostor koji je prekrasan za šetnje i druženja, a nerijetko je to idealno mjesto za zaprešićke manifestacije. Međutim, uskoro će taj prostor ostati bez najvažnijeg – bez stabala kestena. Naime, to je najavio gradonačelnik Željko Turk na sjednici Gradskog vijeća održanoj početkom rujna, a razlog je bolest kestena.

-Ono što je tužno za sve nas u Zaprešiću, a meni kao gradonačelniku to je zaista teško reći, ali to je neminovnost. Naime, svi kesteni u Aleji kestena u Novim dvorima su bolesni te se moraju rušiti. U zadnje vrijeme dva, tri puta dogodilo se da su padale grane sa stabala. Ja kao gradonačelnik sam odgovoran i za stanje u prostoru, a nakon tih nezgoda naručena je studija o stanju kestena. Na žalost, stanje je alarmantno i sve treba srušiti. Budući da je prostor Novih dvora i pod ingerencijom Ministarstva kulture i njima smo uputili dopis s preporukom fakulteta te su oni potvrdili mišljenje. Ovo je za nas u Zaprešiću bolna istina, ali ako je u pitanju sigurnost ljudi i njihovih života onda nema alternative. Krajem listopada srušit će se svi kesteni te će se zasaditi nove sadnice- rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Ovo je potvrdio i Domagoj Mikuš, direktor Zaprešić d.o.o. koje upravlja javnim površinama i zelenilom na području grada, istaknuvši kako se prije mjesec i pol dana zbio jedan nemili događaj koji se, srećom, završio sretno.

-Jedno stablo se srušilo samo od sebe u dana kada nije bilo nevremena, vjetra ni ikakvih drugih razloga da se to dogodi. Nekoliko metara od tog stabla bila je žena s dječjim kolicima, ali na sreću sve je prošlo bez posljedica. Žena je sigurno doživjela šok, a mi smo odmah naručili izradu nove studije o stanju kestena. Jedna takva studija izrađena je i 2014. godine koja je pokazala da se dio stabala treba rušiti, ali ovo stablo koje se sada srušilo tim elaboratom nije bilo predviđeno za rušenje. Kada smo prepilili srušeno stablo vidjelo se da je deblo zdravo, ali korijen je u potpunosti nestao i zato se drvo srušilo. Naručili smo odmah novu studiju da se utvrdi stanje kestena, koja je pokazala da su sva stabla kestena bolesna. Krajem listopada detaljno ćemo sve kestene obrezati da se ne dogodi još kakva nezgoda, a potom odmah krećemo u sadnju novih sadnica pitomih i divljih kestena Te sadnice će biti između četiri i pet metara visine, ali to je najviša sadnica koja se može naći na tržištu. Svjesni smo da će trebati godine da se stablo razvije do neke veće krošnje, ali sigurnost građana mora nam biti na prvom mjestu- zaključio je Mikuš.

Stoga svima nama ne preostaje ništa drugo nego da iskoristimo lijepe jesenske dane i prošećemo Alejom kestena prije njihova rušenja, te da s veseljem pratimo napredak novih sadnica koje će za desetak godina davati nove obrise zaprešićkom Novim dvorima.

Događanja
Grad
Hrvatska
Zagrebačka županija
Zaprešić