Započinju 10. Dani industrijske baštine u Sisku

Manifestacija će obuhvatiti izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja
Sisak: Obilazak objekata nekadašnje Sisa?ke pivovare Nikola Čutuk/PIXSELL

Sisački Gradski muzej u suradnji s partnerima već desetu godinu zaredom organizira Dane industrijske baštine, jedinstvenu kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj, a održat će se od 9. do 18. rujna.

Manifestacija će obuhvatiti izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je cilj upoznavanje javnosti s nekad bogatom industrijskom baštinom Siska i njenim potencijalima.

Deseti dani industrijske baštine počet će otvorenjem izložbe “Brodarska baština Siska na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak”, a u suradnji s Foto galerijom “Siscia Obscura”, u prostoru Holandske kuće, postavit će se i izložba fotografija poznatog hrvatskog fotografa Stanka Abadžića pod nazivom “Akt u industrijskoj baštini”.

U povodu 160. godišnjice otvorenja željezničke pruge Sisak – Zagreb – Zidani most, Vlatko Čakširan održat će 13. rujna u Holandskoj kući predavanje o željezničkoj baštini Siska. Tijekom trajanja manifestacije održat će se već tradicionalna radionica za djecu “Dobra industrija” koja popularizira takvu vrstu baštine među predškolskom i školskom djecom.

Već tradicionalno, nakon obilaska lokacija i objekata bivših sisačkih pivovara, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Siska održat će se i “Sisački festival piva”, a sa sisačkim Biciklističkim klubom “Roda” i obilazak lokacija industrijske baštine biciklima, kako bi se Sisak predstavio i kao cikloturistička destinacija.

U sklopu 10. Dana industrijske baštine u Sisku, koji je nekada bio jedan od vodećih industrijskih središta u zemlji, po prvi put održat će se i pub kviz na temu industrijske baštine.

Hrvatska
Ostalo
Regija