Započinje 30. ekipno šahovsko prvenstvo Hrvatske. Zagreb brani naslov prvaka

Otvaranje i 1. kolo je sutra, a prvenstvo završava u nedjelju, 2. listopada
šah

U porečkom hotelu Gran Vista u subotu počinje 30. ekipno šahovsko prvenstvo Hrvatske – I. A liga za seniore u kojoj će sudjelovati 10 naših najboljih klubova i I. liga za žene na kojoj će sudjelovati devet klubova.

U muškoj konkurenciji momčadi su sastavljene od šest igrača i nekoliko pričuva, a naslov prvaka brani sedmerostruki prvak Hrvatske Zagreb. Najveći suparnici trebali bi mu biti šesterostruki prvak Hrvatske riječka Liburnija i Solin-Cemex, koji je sedam puta uzastopce osvajao naslov državnog prvaka. Po prosječnom rejtingu od 2587 bodova prvi favorit je Liburnija, drugi je Solin-Cemex s 2547, a tek treći Zagreb s prosjekom od 2521 bod.

Zanimljivo je da ova tri kluba u svojim redovima imaju po šest velemajstora, a na prvenstvu ih je ukupno 38 uz 21 međunarodnog majstora. Na I. A ligi sudjelovat će još splitski Mornar, Ferit-Osijek, Sesvete-Agroproteinka, Pula, Petar Dedlar Pepe iz Kaštel Novog, Stridon iz Štrigove i Konaki-KŽM iz Novog Virja, jedini klub bez ijednog velemajstora.

U ženskoj konkurenciji ekipe su sastavljene od četiri igračice i nekoliko pričuva, a naslov prvakinja brani riječka Liburnija koja je do sada sedam puta osvajala naslov državnih prvakinja. Najopasnije suparnice trebale bi im biti igračice Poleta iz Buševca i zagrebačke Mladosti. Takvu prognozu potkrepljuje i odnos prosječnih rejtinga Libirnije (2203), Poleta (2149) i Mladosti (2118).

Liga je skromnog sastava sa samo dvije velemajstorice i šest međunarodnih majstorica. Uz već navedene klubove na I. Ligi sudjelovat će i riječka Draga, Konaki-KŽM iz Novog Virja, Radnik iz Velimirovca, Kastav, Amater iz Strizivojne i zagrebački Ericsson Nikola Tesla. Natjecat će se devet klubova jer je đurđevački Picok odustao.

Poredak će se određivati na temelju osvojenih meč-bodova (pobjeda donosi dva, a neodlučen rezultat bod), a tek kod diobe mjesta do izražaja će doći bodovi osvojeni u partijama. Otvaranje i 1. kolo je sutra, a prvenstvo završava u nedjelju, 2. listopada.

Hrvatska
Sport