Započeo štrajk vozača saniteta. Markuš: Diskriminirani smo 11 godina

Markuš je poručio da ih je "u štrajk gurnulo Ministarstvo zdravstva"
štrajk vozača saniteta Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sindikalni povjerenik Vladimir Markuš izjavio je da štrajk vozača saniteta teče prema planu te istaknuo da ih je “u štrajk gurnulo Ministarstvo zdravstva” iz kojega nema nikakvih informacija da će uskoro biti riješen problem njihovih nejednakih plaća.

– Posljedice štrajka bit će vidljive u toku dana, a u toku sutrašnjeg dana još jače. Idemo do ispunjena naših zahtjeva, nažalost, Ministarstvo zdravstva nas je doslovno gurnulo u ovaj štrajk, rekao je Markuš.

Iz Ministarstva zdravstva dobili su, kaže Markuš, samo informaciju da ministra Vilija Beroša “danas nema” te da je jučer dao priopćenje.

– On nas sada poziva na brigu za hrvatske građane koji neće dobiti svoja prava, a on je pridonio tomu da mnogi ljudi ne ostvaruju svoja prava, da se na magnetnu rezonancu čeka godinu i pol dana, tu su zakinuti ljudi, ističe Markuš.

Beroš ih je jučer u priopćenju, kaže, pozvao na empatiju prema bolesnim ljudima, a ako je itko imao empatije za bolesne, to su vozači saniteta koji 11 godina odrađuju isti posao za manje novca i cijelo vrijeme na to ukazuju.

– Mi bolesnike nećemo zakidati, oni koji će trebati prijevoz, ti će ga i dobiti, a onima kojima nije nužan – neće, jer radi samo 30 posto vozača u domovima zdravlja i oni nemaju kapaciteta odraditi sve slučajeve, istaknuo je i poručio da štrajkaši nisu monstrumi, već se samo bore za svoje pravo.

– Diskriminirani smo 11 godina i dobivamo 1500 kuna manju plaću od vozača u drugim županijama.

U domovima zdravlja, kaže Markuš, za sada nama pritiska, a uprave apeliraju na Ministarstvo da riješi problem kako ne bi bilo kolapsa u sustavu.

– Čekamo relevantne čimbenike da odrade svoj posao i donesu uredbu o koeficijentima. Čim se ona donese, mi prekidamo štrajk i krećemo s normalnim radom, zaključuje.

Hrvatska
Ostalo