Započeli Dani zagrebačkih trešanja

Štandovi na brojnim gradskim punktovima bit će otvoreni za građane i turiste sve do 30. lipnja
dani zagrebačkih trešanja Grad Zagreb

Dvanaesta po redu manifestacija Dani zagrebačkih trešanja, kojom se želi promovirati uzgoj trešanja u Zagrebu i okolici, otvorena je danas na Trgu kralja Tomislava.

– Rane sorte dozrijevaju potkraj svibnja, dok sezona svoj vrhunac doživljava tijekom lipnja. Zagrebačka trešnja je registrirani poljoprivredni brand, a beraču za 80 kilograma trešanja treba osam sati. To nije lagan zadatak budući da se radi o sitnom plodu, koji voli sunčana mjesta i podložan je naglim klimatskim promjenama!, istaknuo je na otvorenju predsjednik Udruge “ZG trešnja” Zlatan Kljaković Gašpić te dodao da se u Zagrebu godišnje pojede 600 tona trešanja.

Otvorenju je nazočio i pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk koji se ovom prilikom proizvođačima zahvalio na uloženom trudu oko ove slatke namirnice.

– Već dugi niz godina Grad Zagreb izdvaja sredstava za potpore našim poljoprivrednicima, a jedan od načina na koji im pomažemo su upravo ovakve manifestacije. Zaželio bih našim proizvođačima što bolju prodaju i pozvao sve sugrađane da kupnjom ovog visokokvalitetnog proizvoda podrže domaći proizvod, zaključio je Tuk.

Štandovi na brojnim gradskim punktovima bit će otvoreni za građane i turiste sve do 30. lipnja.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska