Započela gradnja biciklističke staze od Zaprešića do Pojatna

Ovo je još jedan korak dalje u izgradnji Zaprešića kao zelenog i ekološki osviještenog grada

Forest ride, projekt izgradnje novih biciklističko-pješačkih staza, gradit će se na dionicama Ulice bana Josipa Jelačića, Ulice Matije Gupca (Pojatno) te Industrijske ulice i povezivati Zaprešić i Pojatno te grad sa željezničkom stanicom Novi dvori.

Radovi su započeli, a završetak se očekuje krajem svibnja 2021. Nove staze u duljini od ukupno 3,2 kilometra bit će zelenim pojasom odvojene od kolnika. U Ulici bana Josipa Jelačića bit će, na mjestima prolaska staza, izgrađeno odmorište za bicikliste (servisna solarna stanica za popravak bicikala, nadstrešnica, klupa za odmor, 3 klamerice, spremnik za odvojeno prikupljanje otpada, solarni brojač biciklista), a u Industrijskoj ulici parking za bicikle (servisna solarna stanica za popravak bicikala, nadstrešnica, 5 klamerica, spremnik za odvojeno prikupljanje otpada).

Ukupna je vrijednost radova 8.572.598,16 kuna, od čega je 7.286.708,42 kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije iz kohezijskog fonda, naglašavaju u Gradu Zaprešiću. Ovime će se povezati nove staze s već postojećim na području Kalamira, Pušće i Pojatna, a sam grad bit će povezan biciklističkom stazom sa željezničkom stanicom Novi dvor. Na području postavljanja novih staza postavit će se i novi rasvjetni stupovi s dvostrukom rasvjetom pri čemu će jedna lampa osvjetljavati stazu, a druga cestu.

Izgradnjom staza povećat će se sigurnost biciklista u prometu, a zasigurno i potaknuti brojne građane da što više koriste upravo ovo prijevozno sredstvo čime će se smanjiti negativan utjecaj na okoliš i proizvodnja CO2. Svakako cilj je i poticanje intermodalnog prijevoza, bicikl – vlak.