Svečano uručenje ugovora

Zagrebačkoj županiji gotovo 50 milijuna eura za javni prijevoz putnika

Županija je provela postupak javne nabave na kojem je odabrana zajednica ponuditelja koju čini šest autoprijevoznika koji će prometovati na 61 autobusnoj liniji i na godišnjoj razini raditi gotovo četiri milijuna kilometara
nsl PPVRH-ZUPANI 11-7_24

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodijelio je županu Stjepanu Kožiću ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika na području Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost ugovorene javne usluge za razdoblje od 2024. do 2031. godine je 49,5 milijuna eura od čega 75 posto iznosa (37,2 milijuna eura) sufinancira Ministarstvo, a preostalih 25 posto (12,4 milijuna eura) osigurava Zagrebačka županija iz vlastitog proračuna. Uz Zagrebačku županiju, ugovor o sufinanciranju ukupne vrijednosti 31,7 milijuna eura dodijeljen i županu Šibensko-kninske županije Marku Jeliću.

-Radi se o ugovorima kojima se osiguravaju sredstva županijama za podmirenje troškova organizacije javnog županijskog prijevoza putnika, a na temelju odluke Vlade do 75% troškova ugovorenih između županija i prijevoznika- rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuvši kako se radi o jednoj od demografskih mjera jer se time osigurava autobusni prijevoz i na slabije naseljenim ruralnim područjima odnosno nekomercijalnim linijama.

Zahvalivši na ovoj mjeri i sredstvima koja su osigurana državnim proračunom župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija prva županija u Hrvatskoj koja je prije malo više od dvije godine krenula s ovom mjerom sufinanciranja cestovnog prijevoza na svom području kako bi osigurala stanovnicima, a posebno onima u ruralnim područjima, veći broj linija i polazaka kao i bolju povezanost s međužupanijskim autobusnim linijama i vlakom.

-Potpisom ugovora s resornim ministarstvom danas započinjemo novo sedmogodišnje poglavlje usluge javnog prijevoza putnika na području Zagrebačke županije. Županija je provela postupak javne nabave na kojem je odabrana zajednica ponuditelja koju čini šest autoprijevoznika koji će prometovati na 61 autobusnoj liniji i na godišnjoj razini raditi gotovo četiri milijuna kilometara- rekao je Kožić, izrazivši nadu da će i druge županije slijediti ovakav primjer javne usluge prijevoza na svom području.

Aktualno
Zagrebačka županija