Zagrebački vatrogasci na više od 250 intervencija

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Javor Lozar istaknuo je da je Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i oko 50 dobrovoljnih vatrogasnih društava sinoć od 21,30 sati pa do jutros u 11 sati odradila više od 250 intervencija
PXL_250720_29630856 Sanjin Strukić/PIXSELL

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Javor Lozar istaknuo je da je Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i oko 50 dobrovoljnih vatrogasnih društava sinoć od 21,30 sati pa do jutros u 11 sati odradila više od 250 intervencija u Zagrebu. Na intervencijama je bilo angažirano 180 vatrogasaca.

Rekao je da se radilo na ispumpavanju vode iz stambenih objekata i podzemnih garaža, spašavanju osoba iz vozila i suterenskih stanova. Rekao je da su imali i dva požara stana koja su na vrijeme lokalizirana da nije došlo do većih šteta.

Predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Žgela rekla je da je sinoć oko 21 sat kada je počelo nevrijeme, zbog velike količine oborina nastupile poteškoće u javnom gradskom prometu, od 130 tramvaja njih sedam je bilo u zastoju što je izazvalo poteškoće i u protoku ostalih tramvaja. Istaknula je da su do jutros u 3,50 sati otklonili sve na trasi i u 4 sata su sva ZET-ova vozila uredno izašla u promet i sav prijevoz funkcionira sukladno planu prometa, odnosno izmjenama u prijevozu vezano uz radove na trasama koji su bili redovno planirani.

Ranko Gregorin iz Vodoopskrbe i odvodnje rekao je da su jučer oko 21 sat započeli pozivi od građana te da je bilo ukupno oko 400 poziva. Rekao je da su do jutros u 9 sati odradili 150 intervencija te da su i dalje ekipe na terenu i čiste kanale i posljedice te poplave. Najavio je da će ekipe i dalje biti na terenu sve dok ne završe posao, te da će sve očistiti.

-Na žalost ovu noć palo je preko 80 litara kiše po kvadratnom metru što nam je praktički tri puta veća oborina od projektirane za kanalski sustav pošto je to jednostavno prekomjerna oborina koju sustav nije mogao prihvatiti- istaknuo je Gregorin.

Tehnički direktor Zagrebačkih cesta Josip Turković rekao je da su sinoć od 22 sata pa do 2,45 ujutro sa svojim dežurnim ekipama imali 18 intervencija na koje su izašli prema dojavama MUP-a i građana. Intervencije su se uglavnom odnosile na postavu privremene regulacije prometa, kao i na osiguranje pojedinih mjesta gdje je došlo do izlijevanja vode i podizanja kanalizacijskih poklopaca od jake bujice koja je stvorila pritisak vode. Rekao je da danas njihove četiri ekipe čiste Zagreb i nadaju se da će tijekom dana uspjeti sve počistiti, a ako će biti dojava građana i komunalnog redarstva nastavit će čistiti i sutra.

Ivana Čičak iz Čistoće rekla je da su uz redovan odvoz angažirali 30-ak ekipa koje rade na čišćenju i sanaciji ulica i podvožnjaka.

-Vraćamo sve spremnike na uobičajena mjesta, odvozi se otpad koji je nastao kao posljedica potresa i bit ćemo na terenu čitav vikend pa i sve ostale dane- istaknula je.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo