Zagrebačka županija započinje sanaciju klizišta vrijednu 4,9 milijuna eura

Sredstvima će se sanirati sveukupno 47 klizišta na području grada Jastrebarsko te općina Brdovec, Marija Gorica, Dubravica i Pisarovina
327841815_759303142034789_1428159942195223318_n

Župan Stjepan Kožić potpisao je danas s izvođačima radova ugovore za sanaciju klizišta na području Zagrebačke županije. Ugovorima vrijednim 4,9 milijuna eura sanirat će se sveukupno 47 klizišta, a sredstva su osigurana iz Fonda solidarnosti EU za operaciju “Hitnog obnavljanja pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla”.

– Klizišta su na području grada Jastrebarsko te općina Brdovec, Marija Gorica, Dubravica i Pisarovina. Radovi su podijeljeni u šest grupa i danas potpisujemo ugovore za njih pet vrijednih 4,6 milijuna eura; a posljednju grupu vrijednu 300 tisuća eura potpisat ćemo početkom ožujka, rekao je župan Kožić istaknuvši da je riječ o značajnim sredstvima koja su se mogla osigurati samo kvalitetnim pristupom.

To je svega dio sredstava koja će se ulagati u sanaciju prometne infrastrukture, nadodao je Kožić najavivši da će se kroz Županijsku upravu za ceste uložiti 59 milijuna eura.

– Povijesni iznos koji Zagrebačka županija ulaže u prometnice. U prilici smo da značajno obnovimo prometnice i vjerujem da će to biti dodatna kvaliteta za građane, ali i gospodarstvo, zaključio je Kožić pozvavši izvođače da se drže definiranih rokova.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županija Tomislav Landeka izvijestio je da je rok izvođenja radova 30. lipnja.

– Ovo nam je prilika da zahvaljujući EU fondovima napravimo velike stvari za Zagrebačku županiju. U praksi smo dosad sanirali četiri do pet klizišta godišnje, a ovo je ulaganje, u najmanju ruku, desetogodišnje što se tiče štetnog utjecaja erozije tla koje je uzrokovano potresom. Ne vjerujem da će biti problema da se radovi dovrše do zadanih rokova.

Landeka je naveo da je pred Županijskom upravom za ceste sanacija 82 klizišta, 70 mostova i propusta te 73 lokacije asfaltiranja sveukupno 170 kilometara prometnica.

– Riječ o 66,5 milijuna eura ukupnog ulaganja u županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije. Kao gradilište bit će otvoreno 250 lokacija: trenutno je u realizaciji dvadesetak otvorenih gradilišta, do srijede očekujemo njih četrdesetak, a u narednim danima 150. Iznimno sam sretan jer ovo ulaganje s našim dosadašnjim prihodima ne bi realizirali narednih 30 godina, rekao je Landeka i zamolio građane za strpljenje.

Direktor tvrtke Vodoprivreda Zagorje Tomislav Harapin, u ime izvođača radova, izrazio je uvjerenje da će se radovi odraditi u predviđenom roku na zadovoljstvo sviju.

– Radovi započinju krajem tjedna. Planiramo odmah ‘napasti’ nekoliko lokacija, budući da je rok kratak, odradit ćemo to u dobroj koordinaciji s investitorima, poručio je Harapin koji je, uz Dubravka Kološa, bio potpisnik spomenutih ugovora.

Događanja
Hrvatska
Zagrebačka županija