Zagrebačka županija u renovaciju OŠ Josipa Zorića ulaže 3,5 milijuna kuna

Dok učenici i nastavničko osoblje Osnovne škole Josip Zorić iz Dugog Sela odmaraju na zasluženim zimskim praznicima, u njihovoj školi odvijaju se radovi renovacije i sanacije školskog prostora. Troškove radova ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna u cijelosti pokriva Zagrebačka županija, koja je i osnivač ove škole.

U tijeku su tako radovi na rekonstrukciji, odnosno izgradnji nove plinske kotlovnice budući da je postojeća dotrajala te ne zadovoljava današnje potrebe i uvjete. Nova kotlovnica vrijedna 2.950.000 kuna izgradit će se uz sportsku dvoranu, dok će se prostor stare kotlovnice prenamijeniti u učionicu i pomoćnu prostoriju. Očekivanja su da će radovi na novoj kotlovnici završiti do srpnja ove godine.

Također, paralelno se radi na kompletnoj zamjeni električnih instalacija na prvom katu škole u vrijednosti od 550 tisuća kuna, a istovremeno će se renovirati i 50 godina stari ormari u zbornici. Dio ovih radova trebao bi završiti uskoro, odnosno do početka drugog polugodišta, a preostali dio će se izvoditi za vrijeme ljetnih praznika. Inače, radovi na zamjeni električnih instalacija predstavljaju drugu fazu radova budući da su prošle godine, također za vrijeme zimskih i ljetnih praznika, zamijenjene sve električne instalacije u prizemlju ove škole.

Navedeni radovi nastavak su kontinuiranog ulaganja u Osnovnu školu Josipa Zorića koja je 2016. godine energetski obnovljena putem pilot-projekta energetske obnove objekata javnih ustanova odgoja i obrazovanja. Pilot-projekt se financirao sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša EU i Zagrebačke županije. Vrijednost radova iznosila je 2,39 milijuna kuna, od čega su europska sredstva iznosila 70 posto, a sredstva Zagrebačke županije 30 posto. Tada je na školi zamijenjen dio stolarije te je postavljena toplinska fasada na oko 3500 četvornih metara vanjskih zidova škole što je rezultiralo značajnim energetskim uštedama, i preko 50 posto.