Zagrebačka županija razvojni sporazum potpisala bi sa Sisačko-moslavačkom, Karlovačkom i dijelovima Ličko-senjske županije

Zakon o regionalnom razvoju RH predviđa mogućnost da minimalno tri županije, s ciljem jačanja konkurentnosti i uravnoteženoga regionalnog razvoja, sklope tzv. razvojni sporazum. Sporazumom se definiraju strateški projekti regionalnoga razvoja, većega iznosa, za čiju se realizaciju može dobiti stopostotna bespovratna potpora. Minimalno 50 posto vrijednosti razvojnoga sporazuma mora biti usmjereno na aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo. Preporukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Zagrebačka županija bi razvojni sporazum trebala potpisati sa Sisačko-moslavačkom, Karlovačkom i dijelovima Ličko-senjske županije.

O projektima koji bi mogli ući u razvojni sporazum razgovaralo se na sastanku župana Stjepana Kožića i predsjednika Županijske skupštine Damira Mikuljana s predstavnicima gradova i općina, gradonačelnicima i općinskim načelnicima. Župan je pozvao prisutne da što prije dostave prijedloge mogućih projekata, kako bi se utvrdilo koji bi od njih, u sklopu razvojnoga sporazuma koji bi se potpisao, mogli biti bespovratno financirani. 

-Kada projekti uđu u razvojni sporazum, procedura za dobivanje sredstava je jednostavna i u kraćem vremenu se može krenuti s njihovom realizacijom- rekao je župan.

Županija, nastavio je, predlaže da u razvojni sporazum, uz ostalo, uđu projekt gradnje nove bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, projekt korištenja termalne vode za grijanje javnih zgrada u Ivanić-Gradu, projekt „Naftalan 3“, odnosno gradnja novih smještajnih kapaciteta ove specijalne bolnice, daljnje proširenje kapaciteta Distributivnog centra za voće i povrće, projekt obrane od poplava uz Savu i Kupu, gradnja višenamjenskoga hidrotehničkog sustava Zaprešić, koji bi povezao Zaprešić i Samobor i u energetskom i u prometnom smislu, Centar stočarstva u općini Dubrava, što podržava i Ministarstvo poljoprivrede, projekt uređenja studentskog doma u Ivanić-Gradu, interpretacijski centar arheološkog centra „Andautonija“… Za odabrane projekte Ministarstvo raspisuje ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava. 

U Hrvatskoj sklopljen samo jedan takav sporazum

Zasad je u Hrvatskoj sklopljen samo jedan razvojni sporazum, za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Uključuje 29 projekata okvirne vrijednosti od 699,7 milijuna kuna.

-Vjerujem da mi možemo ‘prikupiti’ i više projekata i da ćemo i potpisati razvojni sporazum sa županijama koje nam predlaže Ministarstvo- rekao je župan.

Županije mogu potpisati i više od jednog razvojnog sporazuma, ali tada sporazum ne može obuhvatiti cijeli prostor županije, jer područja gradova i općina mogu biti obuhvaćena samo jednim sporazumom.

Za nabavku radnih bilježnica Županija osigurava 300 kuna

Sudionicima sastanka predstavljen je i prijedlog nabave obrazovnih materijala (radnih bilježnica, zbirka zadataka, atlasa, multimedijalnih pomagala) za učenike osnovnih škola u školskoj 2019./2020. godini. Naime, u proračunu Županije za 2019. predviđeno je 7,5 milijuna kuna za nabavu osnovnog kompleta udžbenika.

Međutim, kako je u međuvremenu donesen Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima, u kojemu se navodi da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Županija ovaj novac planira prenamijeniti za nabavu radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala. Prema podacima iz rujna 2018., škole kojima je osnivač Županija polazi 13.093 učenika, a škole kojima su osnivači gradovi 11.810 učenika.

-Prema izračunu, prosječna cijena radnih bilježnica po đaku iznosi 355 kuna. Županija će po svakom đaku osigurati 300 kuna, a preostalih 55 kuna osigurali bi gradovi i općine- rekao je župan.