Zagrebačka županija je najsigurnija od svih županija

-Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika najsigurnija je hrvatska županija- naglasio je na današnjoj sjednici Županijske skupštine, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

Tijekom 2018. godine na području Zagrebačke županije zabilježen najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti te je stopa kriminaliteta u posljednjih deset godina smanjena za oko 30 posto.

-Tijekom 2018. godine na području Županije zabilježeno je 2.331 kazneno djelo, 2.121 prometna nesreća te 3.222 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. Promatrajući rasprostranjenost kriminaliteta po policijskim postajama u Zagrebačkoj županiji od spomenutih 2.331 kaznenih djela 549 ih je u zabilježeno Velikoj Gorici, 411 u Zaprešiću, 254 u Samoboru, 222 u Ivanić-Gradu, 206 u Dugom Selu, 277 u Jastrebarskom, 273 u Vrbovcu te 139 u Svetom Ivanu Zelini- rekao je Rašić.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine kriminalitet je u padu za 1,5 posto, za 15,9 posto se smanjio broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, broj prometnih nesreća je manji za 0,3 posto, ali je nažalost veći broj smrtno stradalih. Upravo iz ovih pokazatelja, načelnik Policijske uprave zagrebačke, Marko Rašić ocijenio je područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti kao izuzetno sigurno i poželjno mjesto za život.

-Kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije- naglasio je Rašić.