Zagrebačka županija izlazi u susret poduzetnicima, poljoprivrednicima i zdravstvenom sustavu

Konsolidirani prijedlog rebalansa proračuna iznosi 1.178.000,000 kn i manji je u odnosu na prvotno doneseni proračun za 2 posto. Izvorni rebalans proračuna, kojim Županija realno i upravlja, ovim prijedlogom smanjuje se za 5 posto i iznosi 463 milijuna kuna

Župan Stjepan Kožić predstavio je prijedlog rebalansa proračuna, koji će se u srijedu, 27. svibnja naći na Skupštini Zagrebačke županije, koja će se održati elektronički ili u Hotelu International, ovisno o epidemiološkim preporukama.

Konsolidirani prijedlog rebalansa proračuna iznosi 1.178.000,000 kn i manji je u odnosu na prvotno doneseni proračun za 2 posto. Izvorni rebalans proračuna, kojim Županija realno i upravlja, ovim prijedlogom smanjuje se za 5 posto i iznosi 463 milijuna kuna.

-Cilj je ovog rebalansa osigurati maksimalnu potporu poduzetnicima i poljoprivrednicima, osnažiti dodatno zdravstveni sustav koji je ponio ovu krizu na svojim leđima, ali isto tako osigurati da Županija bude kreator investicija i bržeg gospodarskog oporavka- izjavio je župan Stjepan Kožić.

Ukoliko Skupština prihvati ovakav prijedlog, poduzetnici Zagrebačke županije ove godine mogu računati na 13 milijuna kuna bespovratnih potpora što je 85,71 posto više u odnosu na prvotni plan. Više novca dobit će i poljoprivrednici kroz bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna, a ovim rebalansom prethodno planirani ukupni iznos od 6,5 milijuna kuna diže se na 7,7 milijuna kuna, dok je za zdravstveni sustav osigurano 4,6 milijuna kuna.

27,6 milijuna kuna za gradove i općine

Više novca osigurano je i za gradove i općine kojima je namijenjeno 27,6 milijuna kuna, kojima će se temeljem natječaja dodjeljivati potpore za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi te projekata financiranih EU fondovima.

Novost je i projekt vezan uz vrtiće u ruralnom području vrijedan 1,8 milijuna kuna kojim će se najslabije razvijenim općinama dodijeliti sredstva koja će se trošiti za podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja.

Od ulaganja u školstvo ne odustaje se 

Isto tako, Županije neće odustati od gradnje škola.

-Sve proračunom planirane kapitalne investicije u školstvu ići će u realizaciju i to uz vlastita sredstva te pomoć kredita od 80 milijuna kuna kojeg ćemo realizirati kroz dvije godine, a za kojeg smo naravno prethodno dobili odobrenje Vlade RH i to za realizaciju 13 projekata. Zadužili smo se na 10 godina po kamatnoj stopi od 0,79 posto– pojasnio je Kožić nadodavši da ove godine kreće gradnja škole u Luki, velika dogradnja škole u Pušći te gradnja sportskih dvorana u Bedenici i Klinča Selima.

Bezuvjetan nalaz revizije

Župan Kožić pohvalio se i izvješćem revizije, koje je i ove godine bezuvjetno.

-Želim naglasiti da ovo nije iznenađenje već praksa od 2005. godine i da smo ovakav bezuvjetni nalaz dobili 11 put za redom– zaključio je Kožić.