Zagrebačka županija dodijelila milijun eura za pokretanje 63 liječničke specijalizacije

Ugovoreno je i 132.714 eura za sufinanciranje ambulanti na ruralnim područjima
328071858_3369906399914833_5015912205304577887_n

U prostorijama Zagrebačke županije danas su potpisani ugovori s Domom zdravlja Zagrebačke županije, i to za predfinanciranje programa “Centralno financiranje specijalizacija” u vrijednosti 1.062.000 eura te za program “Sufinanciranje ambulanti na ruralnim područjima” u vrijednosti 132.714 eura.

Ugovore su potpisali zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec te ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman.

– Ovim ugovorima nastojimo riješiti problem manjka liječnika, poručio je Kolarec.

Kako je Kolarec objasnio, Domu zdravlja Zagrebačke županije kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti ugovorene su 63 specijalizacije, procijenjene na 10,7 milijuna eura. Kako sredstva još nisu isplaćena, Zagrebačka županija odlučila je uskočiti i predfinancirati specijalizacije s milijun eura, dok Dom zdravlja ne počne povlačiti bespovratna sredstva.

– Od 63 specijalizacije, najtraženije su one iz obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i interne medicine. Kada tomu pridodamo da je Zagrebačka županije otprije iz proračuna izdvojila za 12 specijalizacija te da smo putem EU fondova uspjeli realizirati još 16 specijalizacija, dolazimo do ukupnog broja od 91 specijalizacije koja se u ovom trenutku provodi, rekao je Kolarec.

– Nadamo se i težimo da liječnici koji budu završili specijalizaciju ostanu raditi u Zagrebačkoj županiji jer ćemo tako osnažiti primarnu zdravstvenu zaštitu stanovnika i žitelja na području Zagrebačke županije, nadodao je zamjenik župana i napomenuo da nakon specijalizacije liječnicima nude paket mjera – potpore za zapošljavanje, subvencioniranje kamate na kredite ili troškove podstanarstva, vrtiće, a svaki liječnik na raspolaganju ima službeni automobil.

Također, Zagrebačka županija od 2022. godine pokrenula je program “Sufinanciranje ambulanti na ruralnim područjima” kako bi se svim stanovnicima, naročito starijoj populaciji, osigurala zdravstvena zaštita ispred kućnog praga.

– U ruralnom dijelu su sljedeće ambulante: Dubranec kod Velike Gorice, Farkaševac, Krašić, Budinjak, Gradec i Dubrava Vrbovečka. U ovoj godini Zagrebačka županija za sufinanciranje ambulanti u ruralnim područjima izdvojila je 133 tisuće eura. Važno nam je da stanovništvo ima kontinuiranu zdravstvenu zaštitu i nastavit ćemo raditi na tom tragu kako bi žitelji u svih devet gradova i 25 općina imali primjerenu zdravstvenu zaštitu.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman prilikom potpisivanja ugovora istaknuo je da je ta ustanova najveća zdravstvena ustanova u županiji koja skrbi za gotovo 320 tisuća stanovnika na 56 lokacija.

– Zagrebačka županija jedina je bez opće bolnice, zato je namjera tih specijalizacija da osiguramo izvanbolničku specijalističku konzilijarnu zaštitu svim stanovnicima te kako bi specijaliste doveli u svaku od ispostava.

Kronična je nestašica liječnika obiteljske medicine, što je Dom zdravlja Zagrebačke županije doveo u vrlo neugodnu situaciju koja se osjeti na terenu, rekao je Bergman. Naime, 35 mladih liječnika otišlo je iz Doma zdravlja, a koliko ih je vrlo teško nadoknaditi govori i činjenica da se na 12 lokacija ne može osigurati kvalitetna zdravstvena zaštita u pogledu obiteljske medicine.

– Trudimo se pacijentima na sve moguće načine osigurati zdravstvenu zaštitu: angažiramo umirovljene i liječnike iz drugih ustanova, ali svaka takva organizacija koja nije temeljena na ugovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje radi financijski gubitak Domu zdravlja, zaključio je Bergman rekavši da ih uspijevaju zatvarati jer su upravo u Zagrebačkoj županiji pronašli kvalitetnog partnera na kojeg uvijek mogu računati.

Događanja
Hrvatska
Zagrebačka županija