Zagrebačka županija dodijelila milijun eura za osam T1 timova hitne pomoći i dva tima saniteta

Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije ugovor vrijedan 986.148 eura
331876647_1116763353050304_7255108393625297971_n

U prostorijama Zagrebačke županije danas je potpisan ugovor za financiranje osam T1 timova hitne pomoći te dva tima saniteta, vrijedan 986.148 eura.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora izvijestio župan Stjepan Kožić, financirat će se tri T1 tima u Samoboru, tri u Zaprešiću te po jedan u Svetom Ivanu Zelini i Ivanić-Gradu, a od sanitetskog prijevoza, kojega po prvi puta financira Zagrebačka županija, po jedan je u Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini.

– Teren pokazuje da ovo što imamo sada, dakle 51 T1 tim, jedva održava sustav stabilnim. Trebalo bi biti barem 60 T1 timova o čemu niz godina pregovaramo s Ministarstvom zdravstva. Međutim dosad nismo uspjeli promijeniti mrežu hitne medicine, a čime bi njeno funkcioniranje bilo na kvalitetnijoj razini i podigla bi se sigurnost, rekao je Kožić i nadodao:

– Zagrebačka županija niz godina sufinancira ili pomlađuje vozni park. Tako smo u posljednjih osam godini nabavili 80 vozila i uložili 27 milijuna kuna te činimo maksimalne napore da bismo iz proračuna osigurali što kvalitetniji rad hitne pomoći.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik, koji je bio supotpisnik ugovora, izvijestio je kako županija ima oko 300 tisuća stanovnika, a ugovoreno je pet timova u Velikoj Gorici te Samoboru i Zaprešiću po pet. Kako HZZO nije prepoznao potrebu za povećanjem broja timova s obzirom na broj stanovnika, tomu su doskočili Zagrebačka županija, jedinice lokalne samouprave i Zavod za hitnu medicinu koji sami financiraju pet dodatnih timova. Potkapacitiranost se, također osjeti i u sanitetskom prijevozu, napominje Gajnik.

– Danas zapošljavamo 345 ljudi, od čega s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje imamo ugovoreno njih 251. Dakle, više od 90 zaposlenika moramo sami financirati što je strašan napor. Za sve ovo vrijeme koronavirusa, koje nas je dosta financijski unazadilo, nijedna smjena nije ostala preskočena u svih osam ispostava. Lani smo tako imalo više od 20 tisuća prekovremenih sati što nas košta gotovo tri milijuna kuna koje nam nitko ne podmiruje, rekao je Gajnik i nadodao da je unatrag pet godina Zavod uložio više od 20 milijuna kuna svojih sredstava kako bi održali taj standard.

– To nikako ne smatram nadstandardom (…) Zato se nadam da će se nakon donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se očekuje u prvoj polovici ove godine, ići u promjenu mreže i da će ona ove godine zaživjeti. Nadam se da ćemo dobiti dodatne timove, što bi nam donijelo bolji standard na terenu i da kao Zavod imamo sigurno financiranje.

Gajnik se, naposljetku, osvrnuo i na problem osvježavanja voznog parka čiji automobili prelaze od 80 do 100 tisuća kilometara godišnje.

– Decentralizirana sredstva, kojih je proteklih godina uloženo 27 milijuna kuna, ostala su na istoj razini kao i 2014. godine kada sam došao na mjesto ravnatelja. Tada smo kupili 10 auta, a kako je sve poskupjelo, kroz neulaganje u vozni park sami sebi kopamo jamu, a nemamo mogućnosti kupovati više. Za osam ispostava, najmanje bi, zbog normalne eksploatacije i rotacije, morali kupiti po jedan auto godišnje za svaku. Da nije bilo pomoći Zagrebačke županije, Zavod ne bi mogao raditi i stanovnici bi imali daleko nekvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Događanja
Hrvatska
Zagrebačka županija